Autor: MDC Max Daetwyler Eesti AS • 10. oktoober 2023

MDC Max Daetwyler Eesti toob osa tarneahelast oma majja tagasi ja laiendab tootmist

Keerukas majandussituatsioon on toonud kaasa sisseostetavate komponentide ja materjalide kvaliteedi tuntava languse ning tarneaegade ebastabiilsuse, mis pani masinaehitusettevõtet MDC Max Daetwyler Eesti mõtlema olukorra lahendamisele. Otsustati vahetada välja CO2 laserlõikuspink kaasaegse tehnoloogia vastu, soetati uued painutuspingid ning õhust lämmastikku tootev seade.
MDC Max Daetwyler Eesti poolt soetatud uued CNC juhitavad painutusseadmed.
Foto: Arno Mikkor

„2023. aasta sarnaneb intensiivsuselt varasematele kriisiaastatele ehk rutiini ja harjumuspärast on olnud väga vähe. Kuigi juba aasta alguses ennustati tööstusele seisakut ja pigem langust, siis meie tellimuste vähesuse üle kurta ei saanud,” ütleb ettevõtte tegevjuht Kaili Vohnje. Šveitsi pereettevõtte Eesti eelmise aasta käive oli ligi 12 miljonit eurot. Enam kui kaks kolmandikku sellest moodustavad masinaraamid ning konstruktsioonid erinevate tööpinkide tootjatele, lisaks toodetakse laevatööstusele heitvee- ja prügikäitlusseadmeid.

MDC Max Daetwyler Eesti on allhanget pakkuv ettevõte, mille tõttu pidevad muutused turul ja tugev hinnasurve paneb juhtkonda pidevalt analüüsima, kuidas tootmist optimeerida. „Ja mis seal salata – peame mõtlema, kuidas ellu jääda ja tagada jätkusuutlikus ning stabiilsus. Seega on Eesti inflatsioon tekitanud meile korralikult peavalu. Kui enne Covidi-kriisi oli Eesti siseturg positiivses kasvufaasis, mis tähendas meie jaoks eelkõige järjest suurenevat allhankevõrgustikku ning aina kvaliteetsemaks muutuvaid tarneid, siis praeguseks oleme tagasi olukorras, kus sisseostetavate komponentide ja materjalide kvaliteet on tunduvalt langenud ning samuti ei saa kindel olla tarneaegades,” selgitab Vohnje.

Kaili Vohnje, MDC Max Daetwyler Eesti tegevjuht
Sisseostetava teenuse kehv kvaliteet ja mittekvaliteetne materjal tekitavad meie jaoks liiga palju kõrvalkulusid ja lisategevusi, mida me endale lubada ei saa. Samuti ei võimalda see meil üle minna automatiseeritud tootmisele, mis kindlasti üheks meie lähiaastate eesmärgiks on.

Ettevõtte tootmise eripära on see, et valmistatakse nii suuremaid seeriaid 1,5-4 tonni kaaluvatest toodetest kui ka üksiktooteid, sealhulgas prototüüpe – seega on materjalide ja komponentide vajadus väga mitmekesine ning koostööd tehakse väga paljude Eesti tootmisettevõtetega. „Eelmisel aastal hüppeliselt kasvanud hinnad, kehv kvaliteet ja tarnekindlus pani meid väga tõsiselt turgu analüüsima ja paremaid võimalusi otsima. Klient vajab paindlikkust, kiiret tarnet, kvaliteeti ning mõistlikke hindasid, mida meie suudame tagada vaid kvaliteetseid materjale kasutades, tarneahelat kontrollides ning targalt tootes,” kirjeldab Vohnje. „Sisseostetava teenuse kehv kvaliteet ja mittekvaliteetne materjal tekitavad meie jaoks liiga palju kõrvalkulusid ja lisategevusi, mida me endale lubada ei saa. Samuti ei võimalda see meil üle minna automatiseeritud tootmisele, mis kindlasti üheks meie lähiaastate eesmärgiks on. Seega ei näinud me muud võimalust, kui järjest rohkem tarneahelast oma majja tagasi tuua.”

Gaasi kohapeal tootmine on järjekordne samm rohelisuse poole

Esimese sammuna vahetati välja CO2 laserlõikuspink kaasaegse tehnoloogia vastu ja soetati kaks uut painutuspinki. „Laserseadme väljavahetamisel soetasime korraga ka õhust lämmastikku tootva seadme. Lämmastik on üks peamisi gaase tänapäevases laserlõikuseks vajaminevas tehnoloogias. Idee on tulevikus osta ka vesiniku generaator, et saaks toota vajaminev gaas kohapeal,” räägib tegevjuht. See on oluline samm rohelise tootmise suunas, sest siis puudub vajadus iganädalaste veokitega kohaletarnitava gaasimahu järele.

Uue painutuspingiga on töö nauditav.
Foto: Arno Mikkor

Kuigi Eestis on laserlõikustehnoloogia väga levinud ja mitmed suured terasetarnijad ka seda teenust pakuvad, ei katnud see MDC Max Daetwyler Eesti paindlikkuse vajadust. Ettevõtte jaoks on ülioluline laserlõigatud ja painutatud detailide täpsus, mida kogemuste põhjal suudetakse tagada vaid oma tootmises. Kuna tegemist on kaasaaegse ja kiire tehnoloogiaga, siis lisaks oma mahtudele ollakse taas suutelised pakkuma kvaliteetset ja tarnekindlat teenust ka Eesti turule.

Vohnje sõnul on seoses uute seadmete kasutuselevõtuga muutunud tootmisvõimalused mitmekesisemaks ning on loodud võimalus suuremate seeriate tootmiseks. „Peale uue tehnoloogia oleme juurutanud majasiseselt ka kanban-süsteemi lisaks materjalidele ka osakomponentidele, seega omame kogemust komplekssete seeriatoodete valmistamiseks liintootmise põhimõttel. See tagab võimaluse olla klientidele veel atraktiivsem ning nii suudame tagada seda kvaliteeti ning tarnekindlust, millega meie kliendid on harjunud.”

MDC Max Daetwyler Eesti AS asendas vana CO2 laserlõikuspingi kaasaegse tehnoloogiaga.
Foto: Arno Mikkor

Igapäevatööks on saanud insenertehniliste lahenduste pakkumine

Nõudluse ja pakkumise tasakaal rasketööstuses ja masinaehituses on endiselt paigast ära, sest ühelt poolt üritatakse ennustada sõja tõttu kaotatud tehnika ja infrastruktuuride asendamise ning taastamise vajadust, teisalt on turg üle ujutatud post-covidi laovarudest, sest tarneahelate ebakindlus sundis paljusid seadmetootjaid lattu tootma.

„Äärmiselt raske on klientide vajadusi hinnata,” nendib Vohnje. „Lisaks eeltoodule on kriisiaastad pannud mitmeid seadmetootjaid otsima oma toodetele uusi kulusäästlikke lahendusi. Seda mitmel põhjusel: vajadus kiire ja kvaliteetse tarne järele on toonud endaga kaasa pöörde, kus mitmed tootjad on lõpetanud Hiinas tegevuse ning toonud oma tootmise taas Euroopasse, samas on tehnoloogia kiire areng ja ressursside kättesaadavus tekitanud meie klientidele tugeva konkurentsi. Nii on meie igapäevaseks tööks saanud ka insenertehniliste lahenduste pakkumine.”

Laserlõikusseadme sissevaade
Foto: Arno Mikkor

Ta lisab, et muutus Euroopa siseturul, eelkõige Saksamaa majanduses toimuv, on sundinud paljusid ettevõtteid oma tootmisvõimalusi ümberhindama ning uusi tarnijaid otsima. „Kuigi oleme sel aastal teinud väga tihedat koostööd olemasolevate klientidega, oleme väga avatud ka uutele klientidele, kes on meie juurde sattunud kas seniste klientide või muude ärisidemete kaudu. Kuigi aasta esimene pool oli äärmiselt intensiivne ja tellimuste hulk ületas igati meie prognoose, siis alates maist on ka meie tavapäraste tellimuste hulk langenud. Oleme sel aastal teinud tihedat tööd uute potentsiaalsete klientidega ning leidnud olemasolevate klientidega mitmeid võimalusi koostöö arendamiseks ja mahtude kasvatamiseks nii, et me tegelikult oma tulevikku väga mustana ei näe.”

Lähiaastatel on plaan tootmishoonet laiendada

Kuigi tööstus on praegu madalseisus, on turule tekkinud Vohnje hinnangul nii palju uusi võimalusi, millest kinni haarata ja nendest võimalustest ettevõtte jaoks väärtused luua. „Loomulikult on uue juurutamine ja uutele turgudele sisenemine keeruline ning nõuab meeskonnalt suurt pingutust. Viimased aastad on olnud väga keerulised ning meil on ise vaja olnud toime tulla, sest riigi toetus on minimaalne võrreldes meie klienditurgudega Saksamaal, Šveitsis ja Soomes. See on sundinud meid tegema mitte väga populaarseid otsuseid uue meeskonna koostamisel ning igat tegevust mõõtma. Tänaseks oleme küll uute väljakutsete, ent ka uute võimaluste ees ja seda meeskonnaga, kes teab oma väärtust. Jah, meie ettevõttes tuleb kõigil pingutada, aga ainult nii suudame ellu jääda ja uuendustega kaasa minna.”

2024. aastal on MDC Max Daetwyler Eestil plaanis vahetada välja mitmed tootmisseadmed kaasaegsete ja võimsamate seadmete vastu ning loodetakse saada ehitusluba juurdeehitustele, mille käigus plaanitakse renoveerida vana tootmishoone ning laiendada tootmist 40% ulatuses, muutes kogu tootmise võimalikult keskkonnasõbralikuks.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077