Autor: Work In Estonia • 17. november 2022

Inseneride puudus – mis on lahendus?

Inseneride puudus on kohal ja süveneb aastate jooksul veelgi. Probleem on akuutne tööstusettevõtetes üle Eesti, kus areng ja jätkusuutlikkus kannatab sobiva kompetentsi puuduse tõttu – see mõjub omakorda pärssivalt Eesti majandusele. 24. novembril toimub EASi ja KredExi ühendasutuse tuleviku tööjõu foorum “Eestile on kombeks üks insener korraga?”, kus läbi uuringute ja ettevõtete lugude sõnastatakse Eesti majanduse konkurentsi seisukohalt hädavajalikud lahendussuunad inseneride puuduse leevendamiseks.
Foto: Photographer: Erik Riikoja

Tööjõu ja -oskuste prognoosisüsteemi OSKA uuringu järgi jääb töötlevas tööstuses aastaks 2030 puudu 2/3 inseneridest. Eesti ülikoolilõpetajad katavad vaid 1/3 töötleva tööstuse tuleviku juhtide ja spetsialistide vajadusest. “Tööjõupuudus on tingitud peamiselt sellest, et iga-aastased ülikoolilõpetajad ei anna kokku piisavalt inimesi, keda tööturg vajaks. Osa üliõpilasi ei lõpeta valitud erialal õpinguid või siirdub pärast lõpetamist mujale valdkonda tööle. Lisaks teatud erialasid Eestis ka ei õpetata Eesti väiksuse tõttu. Seepärast on tarvis vaadata tarkade välistalentide poole, kelle siia meelitamine ei ole aga riikidevahelise konkurentsi tõttu üldse lihtne ülesanne,” räägib EASi ja KredExi ühendasutuse Work in Estonia juht Anneli Aab.

Välistööjõu suurem kaasamine saab küll olla kiire lahendus, ometi ei soodusta seda täielikult tänane seadusandlus. “Meil oleks vaja lihtsustada välistöötajate värbamist. Välismaalaste seaduses kehtestatud välistöötajate värbamise reeglid on maailma majandusfoorumi andmeil teiste arenenud majandustega võrreldes maailma viimaste seas. Tänavune sisserände piirarv on 1311 inimest kõigi välistööjõudu vajavate sektorite peale ning seda on liiga vähe. Lisaks peaks muutuma sisserände piirarvu kvoot tehnilise haridusega tippsspetsialistidele ning ka palganõue vajaks leevendust,” rõhutab Eesti Tööandjate Keskliidu tegevjuht Arto Aas.

24. novembril kell 10.00–14.00 on kõikidel huvilistel võimalik osaleda tasuta EASi ja KredExi ühendasutuse tuleviku tööjõu foorumil “Eestile on kombeks üks insener korraga?”, kus probleemi avamisel leitakse vajalikud lahendussuunad ja praktilised poliitikamuudatused tööjõupuuduse lahendamiseks.

Foorumil esinevad valdkonna eksperdid ja eestkõnelejad, sh Tartu Ülikooli Sotsiaalteaduslike rakendusuuringute keskuse juhataja Siim Espenberg, Eesti Kaubandus- ja Tööstuskoja peadirektor Mait Palts ning Tööandjate Keskliidu volikogu liige ja Eesti Masinatööstuse Liidu nõukogu liige Veljo Konnimois. Tööstus- ja tootmisettevõtete kogemuslugusi avavad NPM Silmet peadirektor Raivo Vasnu, ABB Baltikumi tegevdirektor Jukka Patrikainen, Milrem Robotics teadus- ja arendusdirektor Raul Rikk ning Incap Corporation president ja tegevjuht Otto Pukk. Päevajuhiks on Solaride tegevjuht ja kaasasutaja Kristel Leif. Foorum toimub Noblessneri valukojas ja ka ülekandega online’is.

Registreeru üritusele siin ja saa teada, milline saab olema lahendus tulevikuks.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077