Autor: ABB • 28. aprill 2020

Toiduainetööstusele tulevad appi robotid

ABB aitab Orkla operatsioone robotiseerida ja ohutust parandada. Lahendus põhineb viiel paralleelselt töötaval IRB 360 FlexPicker robotil, mis optimeerivad etteandekiirusel 65 krõpsupakki minutis! Uus lahendus on asendanud 24 inimese väsitava ja rutiinse käsitsitöö täiustatud robotiseerimisseadmetega.
ABB FlexPickeri tooteperekond sisaldab roboteid, mille kasulik koormus on kas 1, 3, 6 või 8 kg ning ulatus 800, 1130 või 1600 mm.
Foto: ABB

„Toiduaine- ja joogitööstus on osutunud vägagi leidlikuks vastusena tänase majanduse dünaamikale ja kompromissitule nõudmisele mugavuse järele,“ leiab ABB Eesti robootikavaldkonna juht Leho Kuusk. „Kui tootjad jätkavad julgelt innovatsioonipõhiste lahenduste otsimist, on tulevik helge.“

Toiduainetööstus on ootevalmis

Ka Swedbanki 2019. aastal tööstusettevõtete seas läbi viidud uuring tõi välja esmapilgul jahmatava tõsiasja – järgmise kahe aasta jooksul investeerivad robotiseerimisse ja automatiseerimisse enim just toiduainetööstuse ettevõtted ja seda üle kahe korra rohkem kui kõikide teiste tööstusharude ettevõtted kokku!

Selle trendi mõistmine saab arusaadavaks, kui vaatame toiduainetööstuse üldisi suundumusi. Toiduainetööstus on üks kiiremini muutuvaid tööstusharusid, mida drastiliselt mõjutab lõpptarbija käitumine.

Viimastel aastatel on toiduainetööstus käinud läbi suured muudatused, mis on tingitud eeskätt just tarbijaharjumuste muutumisest. Üha rohkem inimesi sööb tänapäeval pakendatud toitu. Elustiilimuutuste tõttu kulutatakse toiduvalmistamise järjest vähem aega. Samas on kasvanud terviseteadlikkus ja sellega seoses ka tarbijate nõudmised toidu värskusele ja tervislikkusele.

Kõik see tähendab kiiremat ja dünaamilisemat tootmisprotsessi ning lühemaid tarneaegu. Samal ajal kasvab konkurents tootjate ja kaubamärkide, aga ka turustajate ja jaemüüjate vahel. Aina rohkem pööratakse tähelepanu toiduohutusele, mis sisuliselt tähendab üht – mida vähem inimkäsi toitu kogu valmistamisprotsessis puutub, seda parem.

Selles probleemide segapuntras aitab korda luua paindlik robootika. Tööstusinnovaatika eestvedajana on ABB alates esimese tööstusroboti valmimisest aastal 1974 järjepidevalt panustanud robootika arendusse, mille tulemusel ollakse täna juhtivaid robootikalahenduste tarnijaid terves maailmas. Uudsed lahendused ja hoolikas arendustöö on taganud valdkonna eestvedaja staatuse aastakümnete jooksul.

Robotid on tööjõud rutiinsete ülesannete jaoks. Robotid ei ole töökeskkonna suhtes pirtsakad, võivad töötada väiksemal pinnal, pimedas, kütmata ruumis, teiste ohtlike seadmete kõrval ja teha seda ööpäev läbi ilma pausideta. Inimene on kaasatud protsessi otsuste tegijana, mis on huvitavam ja väljakutsuvam ülesanne töötaja jaoks ning ühtlasi ka parem investeering tööandjale.

Töötleva tööstuse eeskujul, mis on robotiseerimisega märgatavalt tõstnud tootmise efektiivsust ning lahendanud hulga pudelikaelu, on ka toiduainetööstuses aina rohkem hakanud trende määrama erinevate ülesannete usaldamine robotite hoolde. Põhiülesannetena võib siinkohal välja tuua toodete sorteerimise, pakendamise ja kaubaalustele paigutamise, mille kõige jaoks pakub ABB ka erilahendusi, ühena neist robotisüsteemi FlexPicker.

Robotid on tööjõud rutiinsete ülesannete jaoks. Robotid ei ole töökeskkonna suhtes pirtsakad, võivad töötada väiksemal pinnal, pimedas, kütmata ruumis, teiste ohtlike seadmete kõrval ja teha seda ööpäev läbi ilma pausideta. Robotid on tööjõud rutiinsete ülesannete jaoks. Robotid ei ole töökeskkonna suhtes pirtsakad, võivad töötada väiksemal pinnal, pimedas, kütmata ruumis, teiste ohtlike seadmete kõrval ja teha seda ööpäev läbi ilma pausideta.

FlexPicker tagab täieliku hügieeni

ABB IRB 360 FlexPicker on olnud ligi 15 aastat kiirete korje- ja pakkimisrobotite (picking and packing) liider. FlexPickeril on lühikese tsükliaja juures silmapaistev liikuvus ja täpsus. Roboti tooteperekond sisaldab variante, mille kasulik koormus on kas 1, 3, 6 või 8 kg ning mille ulatus on 800, 1130 või 1600 mm – see tähendab, et IRB 360 FlexPickereid on olemas peaaegu igaks vajaduseks. Tänu suurepärasele liikuvusele, lühikestele tsükliaegadele ja täpsusele on FlexPicker võimeline töötama väga suurtel kiirustel ükskõik kui kitsastes ruumides.

ABB FlexPickeri tooteperekond sisaldab roboteid, mille kasulik koormus on kas 1, 3, 6 või 8 kg ning ulatus 800, 1130 või 1600 mm.
Foto: ABB

Toiduainetööstuse seisukohast on olulised roboti roostevabad toidukäitlemisrakendused, mida saab pesta tööstuslike pesuainete ja kõrgsurve kuuma veega. Rakendused on määrdevabad ja vastupidavad enamikule söövitavatest ainetest.

Roboti seadistamine on tänu Pick-Masteri tarkvarale lihtne. FlexPickeri robotiperekonna lahutamatu osa on ka IRC 5 kontroller, mis koos TrueMove’i ja QuickMove’i tarkvaraga tagab suure töökiiruse ja ülima täpsuse.

„FlexPicker on innovaatiline, kiire, täpne ja usaldusväärne robot, mis tagab stabiilse kvaliteedi ja võimaldab tõsta tootlikkust,“ rõhutab ABB robootikavaldkonna tooteturunduse ja müügi spetsialist Ivar Rätsep. „Robot on disainitud toiduainetööstuse hügieeni- ja ohutusnõuete järgi ning välistab inimeste vahetu kokkupuute toiduainetega.“

Tootmise sujuvaks tööks on äärmiselt oluline kohalik tootetugi, vajalikud originaalvaruosad ja nende hea kättesaadavus. ABB tagab oma toodetele, töödele ja lahendustele garantii ja hoolduse ning tänu sellele võib robotite eluiga küündida ka üle 20 aasta.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077