Autor: Äripäeva eriprojektide ja sisuturunduse üksus: [email protected] • 18. märts 2020

Kas jätame terveks või purustame? Valik on Sinu

Kujutame korraks ette olukorda, kus oled äsja teinud suure investeeringu uude tehnoloogilisse liini. Pärast nädalast kasutusaega puruneb surve all üks oluline detail ning tootmine tuleb seisata. Oled saanud rahalist kahju, riskinud tööohutusega ning tahad teada, miks läks nii, nagu läks. Seda enam, et kogu tootmisprotsess oli tehniliste parameetritega vastavuses.
Eestis ei ole purustavate katsete tegemine laialt levinud, seda teenust osutavad vaid üksikud ettevõtted. Enefit Solutionsi testimisüksus on üks neist
Foto: Shutterstock

Oma küsimusele vastust otsides jõuad arusaamani, et viga peab olema detailis. Saadad detaili erapooletusse ekspertiisi, kus selgub, et selle valmistamisel on kasutatud lubatust palju nõrgemat metalli. Sertifikaat väidab aga vastupidist. Mõistad, et tehnoloogilise liini väljaehitaja on Sinu pealt kokku hoidnud, teinud järeleandmisi kvaliteedis ning lõppkokkuvõttes pannud tööohutuse kõva löögi alla. Ei ole just kõige parem stsenaarium.

Kuid alati ei pea ootama, mil midagi puruneb. Tagantjärele tarkus on kasulik alles järgmisel korral. Metallide, detailide, konstruktsioonide, tugipostide surveanumate, vagunite, merekonteinerite jms omadusi saab testida igas etapis. Katsetuste sagedus sõltub paljus sellestki, millistes tingimustes toodet kasutatakse. Näiteks on elektrijaamade kateldes detaile, mis töötavad kõrge rõhu ja mitmesajakraadise temperatuuriga. Sellisel juhul tuleb metalli omadusi kontrollida oluliselt sagedamini.

Metallide ja keevisliidete testimisel, teisisõnu katsetamisel, on kaks põhilist viisi. Purustavad meetodid rakendavad tootenäidistele teatud jõudu ja annavad lõpuks teada, kas toode talub piisavalt koormust. Mittepurustavaid meetodeid kasutatakse juba valmistoodete peal. Kui test kinnitab kvaliteeti, võib toodet edasi kasutada. Mittepurustavate katsete tegemine on levinum viis, purustavad katsed eeldavad aga laiemaid ekspertteadmisi ja ettevalmistust ning seda teenust osutab Eestis vaid käputäis firmasid.

Eesti esimene metallide testimise katselabor asutati 1964. aastal Narvas ning see kuulub Eesti Energia tütarettevõtte Enefit Solutionsi testimisüksusele. Sõltumatu labor osutab teenuseid erinevatele tööstusharudele ning teeb seda nii kliendi juures kui ka kohapeal. Olemasolevad kogemused ja teadmised muudavad testimisüksuse töö kiireks ja kvaliteetseks. Lisaks vanusele eristub Enefit Solutionsi katselabor ka unikaalsete seadmete poolest, näiteks on seal olemas kuni 100tonnist jõudu rakendav katsemasin ning röntgenaparaat, mis valgustab läbi kuni 60 mm paksuse metallseina.

Peale metallide katsetamise sertifitseerib Enefit Solutionsi testimisüksus ka keevitajaid, väljastades rahvusvahelisi tunnistusi. Kokku on testimisüksus väljastanud rohkem kui 700 rahvusvahelist keevitaja sertifikaati.

Kui kogu eelnev nüüd paari lausega kokku võtta, siis kõiki metallide testimise ja keevitustöödega seotud teenuseid on võimalik saada ühelt teenusepakkujalt – Enefit Solutionsi testimisüksuselt. Sina hoiad kokku oma aega ja raha, meie aga anname põhjaliku eksperthinnangu ning muudame Su ettevõtte ohutumaks. Lihtne!

Rohkem infot Enefit Solutionsi testimisüksuse teenuste kohta leiad meie kodulehelt.

Kontakt: Natalja Zahharova, müügijuht, tel +372 5562 4715, [email protected]

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077