Autor: Indrek Sabul • 17. jaanuar 2020

Hitihoiatus digitaliseerimises - teenusdisain

Siiani on digitaliseerimise all mõistetud peamiselt ettevõtte sisemiste protsesside muutmist digitaalsemaks, eesmärgiga parandada efektiivsust, vähendada käsitöö hulka ning suurendada kasumlikkust. Nüüd on plahvatuslikuks trendiks uute digitaalsete teenuste väljatöötamine ja turule toomine. See loob ettevõttele täiesti enneolematuid ja uusi võimalusi täiendavate rahavoogude teenimiseks, kirjutab Columbus Eesti digitaliseerimisekspert Indrek Sabul.
Columbus Eesti digitaliseerimisekspert Indrek Sabul
Foto: Stella-Kaisa Kanemägi

Mis siis on digitaalne teenus?

Me kasutame juba aastaid erinevaid digitaalseid teenuseid igapäevaselt. Näiteks tehingud internetipangas, sisseostud e-poodidest, uudiste lugemine arvutist, suhtlus sotsiaalmeedias. Lisaks oleme harjunud, et autot saab parkida mobiiliga. Või, et numbrituvastusega tõkkepuu avaneb automaatselt. Või siis täisautomaatne 24/7 spordiklubi. Peame normaalseks seda, et spaas olles saame kohvikus ostude eest tasuda elektrooniliselt käepaelaga. Kõik need on digitaalsed teenused, mida me isegi ei märka - lihtsalt kasutame.

Mis on aga selle juures väga oluline märkida - neid igapäevaseid, mugavaid ja häid digitaalseid teenuseid kasutades teeme me kas teadlikult või alateadlikult valiku ühe või teise toote ja teenusepakkuja kasuks. Seega nutikad ettevõtjad kasutavad digitaalseid teenuseid oma konkurentsieelise suurendamiseks.

Digitaalsete teenuste suurim väärtus = konkurentsieelis

Kujutage ette kahte ettevõtet, kes toodavad samasuguseid (konkureerivaid) tooteid. Näiteks padjad või madratsid. Kuidas me tarbijana eelistaksime ühe või teise toodangut? Eriti veel olukorras, kus mõlema kvaliteet ja isegi hind on omavahel võrreldavad. Olen 100% veendunud, et meie valiku üheks kõige olulisemaks kriteeriumiks on ostuga kaasa saadav kliendikogemus - ehk teenus, mida koos tootega pakutakse.

Oletame, et üks nendest kahest tootjast paigaldab patjadesse või madratsitesse andurid, mis mõõdavad meie une kvaliteeti ning pakub digitaalse teenusena võimaluse neid andmeid mobiilis jälgida ja läbi selle oma unerütmi analüüsida. Lihtsalt avame oma telefonis rakenduse ja vaatame kui kaua me magasime, kui rahulikult, millises unefaasis jne. Kindlasti suureneks sellise teenuse pakkuja toodangu müük konkurentide arvelt mitmekordselt.

Miks see osadel õnnestub ja teistel mitte?

Osad ettevõtted lihtsalt on innovatiivsemad kui teised. Digitaalne innovatsioon ei teki eikuskilt ja ei alga iseenesest. Ettevõtted, kes on muutunud digitaalselt innovaatilisteks on selle nimel teinud järjepidevat tööd. Ilmekaks näiteks on need, kes on läbinud EAS toetatava Digidiagnostika programmi. Digidiagnostikaid tehes oleme märganud, et ainuüksi digitaalse arengu tegevuskava väljatöötamise ajal muutub ettevõttes paljude inimeste suhtumine ja usk digitaliseerimisse. Nad muutuvad digivisionäärideks. Juba on näha ka esimesi reaalseid tulemusi ja edulugusid, kus digidiagnostika analüüsi tulemusi ellu rakendatakse ning hakatakse nautima digitaliseerimise tulemusel saadavat kasu.

Kuidas alustada digitaalse teenusdisainiga?

Esmalt on oluline kohandada oma mõttemaailma ja hakata digitaliseerimise võimalustesse uskuma. Seejärel saab alustada reaalsete sammudega. Digitaalse teenusdisaini ja ka laiemalt kogu innovatsiooni kolm märksõna on loovus, tehnoloogia ja koostöö.

Digitaliseerimine on spetsiifiline valdkond, mistõttu on äärmiselt kasulik kaasata valdkonna eksperte abiks. Igal ettevõttel peaks olema pikaajaline digitaliseerimise partner, kellega koos välja töötada ja ellu viia erinevaid digitaliseerimise projekte. Sisemiste protsesside parandamine ja efektiivsuse suurendamine on digitaliseerimise teekonna igapäevane osa. Kuid kindlasti on soovitav koos oma digipartneriga alustada ka uute digitaalsete teenuste loomist. Digitaalsed teenused on muutunud vältimatuks edukriteeriumiks ja konkurentsieeliseks.

Columbus alustab 2020. aastal esimeste teenusdisaini pilootprojektidega. Kas Sa oled valmis meiega koos innovatsiooni looma? Kui jah, siis anna oma huvist märku siin.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077