Autor: Meelis Tomson • 22. august 2019

Kuidas leida raha investeeringute tegemiseks?

CFO Advisori tegevjuht Imre Noorkikas
Foto: Meelis Tomson
Ettevõtete võimalused finantseeringu kaasamiseks on viimastel aastatel mitmekesistunud ja traditsiooniliste finantseerimisasutuste pakutavate laenude ning liisingute kõrvale on tekkinud alternatiivid, näiteks ühisrahastus, ingelinvestor ja riskikapitali kaasamine.

„Kui ettevõttel läheb hästi, käive, kasum ja kliendibaas kasvavad ning pealtnäha oleks nagu kõik kõige paremas korras, põrkutakse sageli ühe levinud takistuse ette. Selleks on edasine areng ja tulevikuperspektiivide elluviimine: rahavoo kasvatamine, investorite kaasamine, läbirääkimiste pidamine pangaga või uute partnerite leidmine. Ettevõtte igapäevategevusele spetsialiseerunud meeskonnal ei pruugi olla nendeks asjadeks aega ega teadmisi,” nendib finantsjuhtimisettevõtte CFO Advisori tegevjuht Imre Noorkikas.

Kapitali ideede elluviimiseks ja uuteks investeeringuteks võib kaasata mitmel moel, näiteks ühisrahastuse näol, investori abil või kaasates laenu- ja omakapitali. Võimaluste kaalumiseks on aga mõistlik küsida nõu spetsialistilt, kes aitab koostada finantsprognoosid, sealhulgas kasumiaruande, bilansi ja rahavoogude prognoosi, hinnata ettevõtte väärtust, valida sobivaima kapitali liigi ning valmistada ette kõik vajaminevad materjalid. Samuti analüüsida maksimaalse laenu suuruse ning laenuteenimise võimekust.

„Vastavaid teadmisi ja eelnevaid kogemusi omamata võib kapitali kaasamise ning laenu teemadel ettevõttele kasu asemel kahju teha. Finantseeringute puhul palju olulisi nüansse, mida ettevõtja ei pruugi teada ega oluliseks pidada,” räägib Noorkikas, kelle sõnul soovitavad CFO Advisori konsultandid alati enne finantseeringu kaasamisele mõtlemist koostada enda tarbeks lühike konkreetne äriplaan, koostada vastavad finantsprognoosid, vaadata üle oma krediidiajalugu, arvutada võimaliku laenu suurus ja vajadus ning õppida rääkima investori keeles.

Ettevõtte finantsnumbreid võimalikule investorile või finantsasutusele tutvustades kiputakse vahel unustama, et rahavood ja kasum on erinevad asjad. Kui kasum mõõdab, kui palju ületavad ettevõtte tulud kulusid, siis rahavood näitavad raha kujunemise allikaid. Praktikas võib ettevõttes tekkida olukord, kus ettevõte teenib küll kasumit, aga rahavood on negatiivsed ning vastupidi. Probleemiks võib olla asjaolu, et kasum on raamatupidamislik ega vasta raha tegelikule jäägile, sest kasum on investeeritud varudesse, põhivaradesse või on kasutatud ostjate finantseerimiseks suurema müügitulu eesmärgil.

„Ettevõtte rahaasjadel olgu pidevalt pilk peal ning iga kuul on mõistlik koostada juhtimisaruanne kasumi ja rahavoogude planeerimise kohta,” annab Noorkikas nõu. „Kui ettevõttes pole kaetud finantsjuhi, pearaamatupidaja ja raamatupidaja funktsioonid, on võimalus töökohavälise finantsosakonna loomine ehk osta finantsteenust sisse väljast, näiteks CFO Advisor spetsialistide poolt sisse osta. Nii välditakse töökohtade loomisega seotud kulutusi ning juhid ja töötajad saavad keskenduda ettevõtte kasumi kasvatamisele.”

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077