Autor: Tööstusuudised.ee • 21. detsember 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

10 peamist trendi tootmises 2019

Aastalõpp on tavaliselt hea aeg kokkuvõtete tegemiseks ja tulevikku vaatamiseks. 2018. aasta oli enamikele tootmisettevõtetele hea aasta kõikidest väljakutsetest hoolimata, kuid mida pidada silmas 2019. aastal, sellest kirjutab Columbus Eesti digitaliseerimisekspert Marko Seier.

Arvamusi on erinevaid, kuid Columbuse eksperdid valisid välja 10 olulisemat trendi, millele tasub tootjal tehnoloogiaarengu osas tähelepanu pöörata. Eelkõige arvestame siinkohal Eesti konteksti, kuna Eesti ettevõtted on väiksemate investeerimisvõimalustega kui lääne suurettevõtted, mis tihtipeale trende veavad. Peamised trendid on seotud andmetega ja nendest tehtavate järeldustega. Trendid ei ole tähtsuse järjekorras.

1. 5G kasutuselevõtmine

Eesti on näidanud ennast 5G tehnoloogia kasutuselevõtus esirinnas olevana, seega võib tulla lahendusi, mida saab kasutada tootmises masinate vahetumal juhtimisel. 5G ei tule ilmselt üle-eestilisena, vaid eelkõige piirkondadesse, kus 4G ressurss hakkab ammenduma.

2. Pilve kolimine

Järjest enam tarkvaralahendusi kolib pilve, milles on maandatud taasteriskid. Samuti pole enam vajalik vahetult pingutada serveripargi käimishoidmisega. Samas on mõningatel juhtudel kõige optimaalsem kasutada nii pilve kui ka oma servereid. 2019 on näha kuidas mõlemad lahendused on omavahel veelgi enam integreeritud.

3. Robotite laiem kasutuselevõtt

Kuna robotite hinnad on 2018. aastal drastiliselt langenud, kus ühe manipulaatoriga tootmisroboti võib Hiinas saada isegi juba 1000 dollariga, siis tööjõupuuduses ettevõtted otsivad järjest enam, kus laiendada inimeste ja robotite vahelist koostootmist.

4. Asjade interneti (Internet of Things - IOT) laienemine

On ilmne, et võrku ühendatud tootmisseadmete arv jätkab jõudsat kasvu. Seda kasvu toetab või isegi veab 5G kasutuselevõtt ja sensoritehnoloogiate areng.

5. Liitreaalsuse (Augmented Reality – AR) laiem kasutuselevõtt

Kuigi alguses ennustati suurt tulevikku virtuaalreaalsusele (Virtual Reality – VR), siis praktikas on see pigem meelelahutuse osaks saanud. Samas selle kõrval on vaikselt tulnud liitreaalsus, mida kasutatakse nii toodete hoolduses, toodete kontrollis kui ka turunduses.

6. Masinõppe laiem levik

Rohkem andmeid loob ka võimalusi masinõppeks, mis mõningate rakenduse korral juba lihtsalt kasutatavad ka ilma süvateadmisteta kasutajale.

7. Andmete ja nende analüüsi jätkuv tähtsustumine

Haakub tugevalt asjade interneti arenguga, mis toodab suures koguses andmeid. Et andmetest oleks kasu tuleb nendega midagi peale hakata ja otsustamiseks kasutada. 2019. aasta toob kindlasti rohkelt seda, kuidas andmeid visualiseeritakse rohkem ja kasutatakse kaalutud otsuste tegemiseks.

8. Küberturvalisuse olulisus

2018. aasta markantsed näited on veel värskelt meeles, mis õnneks Eesti ettevõtteid tabasid kergemini, kui ülejäänud maailma. Kui see ei tähenda, et küberturvalisuse osas peaks kergemini hingama. Pigem vastupidi, sest pahalased arenevad kiiresti.

9. Isikuandmete kaitse üldmääruse (General Data Protection Regulation – GDPR) rakendamine

Üle terve Euroopa Liidu on kasutusel uut tüüpi andmekaitse põhimõte, mille praktikad pole veel välja kujunenud.

10. Ärimudelite muutuste otsimine

Kuna Eesti ei ole enam odav allhankemaa, siis tähendab see ka survet liikuda väärtusahelas kõrgemale. See omakorda tingib ärimudelite ümbervaatamise ja vajadusel ka kliendile lähemale liikumise

Kuidas nende trendidega kõige paremini kaasas käia?

Kõigepealt on vajalik täita enesehindamise küsimustik veebilehel www.i-ettevote.ee, et näha on ettevõtte praegust seisu.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077