Autor: Tööstusuudised.ee • 5. detsember 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Ferresto Laser: edu saavutamiseks pole vaja liiga kaugele kastist välja mõelda

Ferresto Laser OÜ eestvedajad Rauno Edur ja Egert Palmiste.
Liiga kaugele kastist välja mõtlemine võib nõuda ettevõttelt ülemäära ajalist ja rahalist ressurssi, arvavad metalldetalide valmistaja ja laserlõikusteenuse pakkuja Ferresto Laser OÜ eestvedajad Egert Palmiste ja Rauno Edur. Keerulistele projektidele orienteeritud ettevõte teeb maksimaalse tulemuse saavutamiseks alati võimalikult palju eeltööd, valmistades tooteid täpselt projekti järgi.

Sauel tegutsev metalliettevõte sai alguse tegelikult küll ligi 13 aastat tagasi, kuid aktiivsem tegevus ja kasv algasid pärast kümneaastast tegutsemist. „Viimased kolm aastat on olnud väga kiired, sest oleme suurenenud igas mõttes: inimesi juurde palganud, ruume laiendanud ja palju uusi koostööpartnereid leidnud ja vahetunud on ligi 80% kliendibaasist,” ütleb Egert Palmiste, kes on ettevõttega seotud algusest peale. Tema sõnul saigi areng õige hoo sisse hetkel, mis omanikeringi sisenes Rauno Edur.

Olles eelnevalt ligi 20 aastat metallialal töötanud, tekkis Raunol ühel hetkel mõte edasi liikuda ja kui selleks võimalust pakuti, tuli lihtsalt härjal sarvist haarata. „Me oleme ehe näide, et alati ei võrdu 1+1=2, vaid vahel ka 3 või 4. Minul kui aastaid lihttöölisena töötanud inimesel oli palju mõtteid, kuidas asju paremini teha ning Egertil on head inseneriteadmised, pikk juhtimiskogemus ning visioon, kuhu peaksime jõudma. Oleme tugev ja üksteist täiendav meeskond.”

Täna töötabki Egert ettevõtte juhatajana ning Rauno tehnilise direktorina. Ferresto Laseri näol ei ole tegemist ülisuure ettevõttega ja see ei ole omanike sõnul ka eesmärk omaette. „Suurtes ettevõtetes tekib suhtlemises ja protsessides teatud kohmakus. Meie jaoks on aga edukaks tegutsemiseks oluline vahetu suhtlus. Me ei keskendu eksportturgudele nagu paljud teised firmad, vaid mõtleme ka siis nii-öelda kastis: oleme keskendunud Eesti turule, tellimuste täitmise ajaks on kolm päeva kuni nädal ning tõtt-öelda meil ei jätkugi ressursse kaugemale tööd teha. Kuigi loomulikult jõuab suur osa meie toodangust läbi klientide siiski välismaale.”

Hea mainega ettevõttel Eesti spetsialistidest puudust pole

Ettevõtluskogemus on Ferresto Laseri meeskonnal väga suur ning nad on õppinud säilitama kainet meelt ka kõige drastilisemates olukordades. „Oleme optimistid ning keskendume asjadele, mida on vaja teha, mitte aga ei lase end turul tekkivatel mullidel mõjutada. Kui teha asju hästi, pole põhjust viriseda. Loomulikult oleks põnev reegleid muuta, kuid ettevõtja amet koondabki endas olemasolevate võimalustega mängides saada maksimaalne tulemus,” räägib Egert Palmiste. „Tegelikult on ettevõtetele vajalik, kui vahepeal pole tellimusi, see aitab kaasa suhtumise paranemisele ja paneb pingutama kvaliteedi nimel.”

Ta toob näiteks täna päevakorral oleva võõrtööliste palkamise, kelles nähakse kui valget laeva Eesti majanduse päästjana. „Tegelikult ei ole võõrtööliste puhul ju tegemist mingite üliinimestega, kes igas olukorras supertulemuse teevad. Oleme ka ise neid proovinud ja nende seas on nii tublimaid kui ka nõrgemaid töötajaid. Nüüd aga võib öelda, et meil ei ole enam probleeme inimeste leidmisega. Võtame arvestatava kiitusena, et meie poole pöörduvad ühe enam spetsialistid, kes tahavad just nimelt edukas firmas karjääri teha. See näitab Ferresto Laseri võimekust! Oleme on ligi 20 tippspetsialisti vorminud oma ettevõtte nägu ning väga õnnelikud tubli kollektiivi üle.”

Meeste sõnul peab eraettevõtlusega tegelejatel olema piisavalt mõttekindlust ning suutlikkust mitte tegutseda emotsioonide ajel. Ettevaatlik peab olema turusolkimisega, sest väga lihtne on rikkuda turg ära enda ja ka teiste jaoks. Kui ettevõte tunneb oma tööd ja teab oma kvaliteeti, tuleb küsida oma töö eest õiglast hinda ja sellega tagada ettevõtte hea tervis.

Ferresto Laser on sertifitseeritud teraskonstruktsioonide tootja, pakkudes laserlõikust ning roostevabast terasest, alumiiniumist ja mustast metallist konstruktsioonide valmistamist. Vastavalt standardile EN 1090-2 antakse laseriga väljalõigatud detailidele CE-sertifikaat. Palju teeb ettevõte allhanget metallitööstuse, masinaehituse, mööbli-, energeetika- ja seadmetööstuste ning ehitusettevõtetele. Lisaks toodetakse näiteks meditsiinivaldkonda roostevabast terasest lisatarvikuid.

Suured metallitöötlejad ei ole tihtipeale võimelised keerukamateks eritellimustöödeks, mille tegemine võtab masstoodangust rohkem aega ning nõuab süvenemist. Just siin ongi Ferresto Laseri võimalus, sest omatakse piisavalt insenerialaseid teadmisi ja kogemusi ning suudetakse tagada kvaliteetse töö ja kiire tarne.

Kui kolm aastat tagasi alustati ühe laserlõikuspingiga, siis poolteist aastat tagasi soetati juba teine, sest vajadus hea teenuse ja kiire tarne järele oli turul suurenenud. Tänavu on ettevõte investeerinud kahte painutuspinki ning avatud pilguga vaadatakse ka edaspidi ringi. Siiski tuleb omanike sõnul ka siin suuta mõistlikuks jääda, sest lihtsa ehitusnurgiku valmistamiseks pole mõtet soetada tipptasemel seadet.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077