Autor: Toomas Kelt • 30. aprill 2024

Räpina Paberivabriku juht: turul on näha kerget elavnemist

Kui koroonaajal toimus meeletu pakkide saatmine ja vaja oli tohutult palju lainepappi, siis praeguseks on tootmismahud tagasi tõmmatud, ütleb Räpina Paberivabriku juht Kaur Palm.
Räpina Paberivabriku tegevjuht Kaur Palm ja valmistoodang.
Foto: Toomas Kelt

Eesti kõige vanem tööstusettevõte ei asu mitte Tallinnas, nagu võiks arvata. Hoopiski Kagu-Eestis, Räpinas, kus paberivabrik töötab juba pea kolmsada aastat.

Räpina Paberivabriku tegevjuht Kaur Palm selgitab sissejuhatuseks, et paberit Räpinas ei valmistata. Hoopiski kartongi ning olulisemaks tooteks on kartongist pakendid, peamiselt erisugused pakkenurgad. Aga nagu öeldakse – see pole veel kõik. „Oleme valmis täitma igasuguseid pakkematerjalide tellimusi, kui klient oma soovist teada annab, saame kohe öelda, kas oleme selleks võimelised ja kui oleme, siis kuna toode valmis saab,“ selgitab Palm.

Selleni pole aga jõutud päevapealt. Ja kuigi ajalugu ulatub sadade aastate taha, on praegune vabrik midagi hoopis muud, kui see oli kunagi päris alguses. Palmiga räägimegi peamiselt ettevõtte tänasest päevast ja tulevikust, aga muidugi ei saa mööda minna ka ajaloost.

Juttu tuleb ka ettevõtte robotiseerimisest ning digitaliseerimisest. Mõlemast valdkonnast on Palmil tuua nii häid kui halvemaid näiteid. Kord tuli üks robot tootmises lihtsalt vahelt ära võtta, sest roboti töö oli aeglasem ja kallim kui inimese tehtu. Samuti juurutas ettevõte kaks aastat uut ERP-süsteemi, millest tuli lõpuks siiski loobuda.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077