Autor: Äripäeva eriprojektide ja sisuturunduse üksus: [email protected] • 15. jaanuar 2019
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Räpina Paberivabrik sai KIKi toetusel uue laohaldusprogrammi

Kuidas tegutseda nii, et väiksema materjali ja rahakuluga saaks paremini ning rohkem, kuid kvaliteet selle juures ei kannataks vaid hoopis tõuseks? Euroopa Liidu struktuuritoetuste meede "Ettevõtete ressursitõhusus" pakub tööstusettevõtetele selleks suurepärast võimalust.

Ressursitõhususe toetust taotlenud ja selle saanud Räpina Paberivabriku juht Mihkel Peedimaa ütleb, et ehkki ettevõtmisele kulub aega, oli toetus vajalik ja pikemas perspektiivis üksnes edasiviiv.

Räpina Paberivabrik.
Foto: Tomi Saluveer / LEPM / Scanpix

"Kuulsime sellisest võimalusest ja reageerisime," meenutab Peedimaa toetuse taotlemisega alustamist, mille eelduseks oli audit ja see esimese asjana tellitigi.

"Meil on olulisteks sisenditeks elekter, gaas, tööjõud ja eri toorained - väga erinevad ressursid, milliste kasutamist analüüsida. Samalaadse spetsiifikaga firmasid pole Eestis palju," sõnab Peedimaa ja ütleb, et kõik vajalik sai kirja ettevõtte ja audiitorite koostöös. "See on ka loogiline, sest iga firma teab oma tehnoloogilisi lahendusi, millelt sääst tekkida võiks, kõige paremini. kuna meie puhul üksühest lahendust a’la sätime valguse paremaks või soojustame katused, ei olnud, toimus kõik ühises arutelus. Teadsime, mida oleks mõtet mõõta ja mida teha saaks, et ressursitõhusust arvestatavalt parandada".

Peedimaa soovitabki firmadel anda audiitoritele võimalike tehnoloogiliste lahenduste kohta maksimaalselt sisendiinfot, et leida parimad lahendused ressursi säästuks. "Audiitori roll on kõik üle vaadata, kinnitada, ning teha täpsemad ja pikaajalisemad arvutused.“

Asjad, mis auditisse kirja said, lähevad Räpina Paberivabrikus ka käiku – 2019. aasta jooksul peab Räpina Paberivabrikus toimuma paberimasina kuivatusosa vahetus, saama kaasajastatud massiettevalmistussüsteem ning loodud hädavajalik tootmis- ja laohaldusprogramm.

Mihkel Peedimaa, Räpina Paberivabriku juht
Asjad, mis auditisse kirja said, lähevad Räpina Paberivabrikus ka käiku – 2019. aasta jooksul peab vabrikus toimuma paberimasina kuivatusosa vahetus, saama kaasajastatud massiettevalmistussüsteem ning loodud hädavajalik tootmis- ja laohaldusprogramm.

Ettevõtte juhi sõnul peaks arvestama siiski ajakuluga, ent kannatlikkusel on tulem: "Kui sellel aastal investeering tehtud saab, peaks meie ressursikasutus oluliselt paranema".

Millele on võimalik raha taotleda?

Auditite ehk ressursikasutuse analüüside tegemine

• Auditile saavad toetust taotleda kõik töötleva tööstuse ja mäetööstuse ettevõtted.

• Toetus kuni 7500 eurot (või 50% kulust).

Investeeringutoetused

Voorud on avatud kõikidele mäe- ja töötleva tööstuse ettevõtetele (EMTAK B või C).

a) Taotlusvoor suurtele projektidele:

• Toetus on maksimaalselt 50 protsenti projekti kuludest ja 200 001 kuni 2 000 000 eurot ettevõtja kohta

• Investeeringutoetuste kogumaht 35 miljonit eurot

b) Taotlusvoor väikeprojektidele:

• Toetus on maksimaalselt 50 protsenti projekti kuludest ja 200 000 eurot ettevõtja kohta

• Investeeringutoetuste kogumaht 10 miljonit eurot

Toetuste taotlemine toimub läbi struktuuritoetuse e-keskkonna: http://etoetus.struktuurifondid.ee

Vaata lisainfot: http://ressurss.envir.ee

Infoseminar tööstusettevõtetele – toetused ressursitõhusamaks tootmiseks toimub 24. jaanuaril kell 10.00 – 13.30 Keskkonnaministeeriumis, Narva mnt 7a. Varasemalt toetust taotlenud ettevõtte kogemusloost räägib ka Räpina Paberivabriku esindaja.

Seminaril saab teada, kuidas ettevõtted saavad riigi toetuste toel tootmist digitaliseerida, automatiseerida, kasutada ressursse nutikalt ja läbi kõige selle tõhusamalt.

Eelkõige on rõhk ettevõtete ressursitõhususe meetmel, kuid ka tööstuse digitaliseerimise ja automatiseerimise toetusel ja ettevõtete teadus- ja arendustegevuste toetamisel.

Seminaril kõnelevad nii riigipoolsed eksperdid, kui ka meetme raames tegutsevad spetsialistid ja toetust saanud ettevõtted.

Seminar on tasuta!

Täpsem info ja registreerime.

Artikli ilmumist toetab Keskkonnainvesteeringute Keskus.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077