Autor: Raul Kütt • 6. september 2023

Raul Kütt: meil on alles veel üks konkurentsieelis, aga sellest on vähe

Suur osa meie konkurentsieelistest ei ole mitte kadumas, vaid juba kadunud, ja jäänud on enam-vähem viimane tegur, mis meie tööstusettevõtetele veel kliente tagab, kirjutab Eesti Masinatööstuse Liidu juht Raul Kütt värskes masina- ja metallitööstuse konkurentsiraportis kommentaaris.
"Püüame üheskoos luua majanduskeskkonna, mis motiveerib Eestis tootma ja siia investeerima," kutsub Raul Kütt üles riiki ja erasektorit tihedamat koostööd tegema.
Foto: Erakogu

Eesti majandus langeb Eesti Panga andmetel juba kuus kvartalit järjest. Majandus langeb, tööstustoodang väheneb, eksporttulud kahanevad, sisemajanduse kogutoodang jääb väiksemaks, inflatsioon on kõrge, Euribor nöörib ettevõtjate hinge kinni, ees on ootamas maksutõusud, mis omakorda kergitavad hindu. Häid uudiseid nagu polekski. Rasketel aegadel oodatakse, et keegi võtaks liidrirolli ja hakkaks ükshaaval probleeme lahendades teisi helgema tuleviku poole vedama. Ühes demokraatlikus riigis valib rahvas endale valitsuse, mis riigitüüri hoiab.

Nende kuue kvartali jooksul ei ole Eesti töösturid näinud, et valitsus sellist liidrirolli (mitte segi ajada liiderlikkusega) kannaks.

Äripäeva Infopanga koostatud masina- ja metallitööstuse konkurentsiraportit saab soetada SIIT.

Metalli- ja masinatööstuse valdkonnas on nende kuue kvartali jooksul läinud veidi paremini, kui mitmes teises tööstusharus. Tõde see on, et kui käib sõda, on metallist toodangut vaja. Kuigi meil ei ole suurt sõjatööstust, on otseselt või kaudselt Eesti masinatööstuse toodangut vaja kas komponentidena või masinatena, mille abil neid komponente toodetakse. Ja mitte ainult kaitsetööstusele. Pitsa tellimise äpp on suurepärane asi, aga kui pole neid inimesi, kes ahju valmis teevad ja tainast segavad ei aita ka kõige kasutajasõbralikum äpp kõhtu täis saada.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077