28. veebruar 2023

Piimatööstur: tagame toidujulgeoleku, selmet püüda suvel suusatada

Väikeettevõtteid soosiv poliitika õigustab end olukorras, mida enam ei eksisteeri. Praeguses kriisis tuleb ennekõike toetada suurettevõtteid, kes suudavad rahva suure häda korral toidupuudusest päästa, kirjutab Tere piimatööstuse emafirma Nordic Milk juhatuse esimees Ülo Kivine.
Nordic Milki juhatuse esimees Ülo Kivine
Foto: Liis Treimann

Toidujulgeoleku nimel tuleb loobuda meie kliimas suvel suusatamisest. Libisema sa seda suuska ei saa, ning kui saadki, siis lõpuks väsid. Õnneks avab majanduses iga uudne olukord või väiksemgi saavutus uusi võimalusi, ent need tuleb ära tunda ja muutustena rakendada.

Elame juba mitu aastat varasemast palju tempokamalt muutuvas maailmas, kus uued arengusuunad viivad meid eilsetest unelmatest eemale. Üleilmne viirusekriis ja sellele järgnenud sõda lõpetasid ajajärgu, mil olime harjunud rääkima uute turgude vallutamisest, välisinvesteeringutele soodsama keskkonna loomisest ja muust toredast.

Euroopa Liit suudab ennast toiduga varustada, kuid toiduga isevarustatuse võimekus erineb liikmesriigiti. Kahjuks pole Eesti selles kontekstis mingi musterriik, suure häda korral võime nälga jääda.

Sanktsioonide ja sõja tõttu jätkub toiduainete hinnatõus maailmaturul. Elanike ostujõud on löögi all. Euroopa ühine turg peaks tagama tarneahelate efektiivse toimimise ja varustuskindluse, kuid häda korral on iga riigi kohustus ennekõike oma rahvas ära toita. Tühi kõht paneb paraku reegleid unustama.

Loe pikemalt Äripäevast.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077