Autor: Kalev Kallemets • 20. jaanuar 2020

Kalev Kallemets: loome tuumajaamade ja tööstuste sünergiaga jõukust

Vaid taastuvenergiaga ei saa tagada elektri varustuskindlust ning mõistlik oleks seda teha väikeste tuumajaamade abiga, mille juurde tuleb meelitada tööstusi ja luua seekaudu Eestile sadu miljoneid eurosid ekspordikäivet, kirjutab Fermi Energia asutaja ja juht Kalev Kallemets arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis.
Kalev Kallemets.
Autor: Eiko Kink

Kes mõistab energianeutraalsuse eesmärgi järeldusi, teab, et lähema 20 aasta jooksul on kõigile Euroopa energiat tarbivatele tööstustele määrav ellujäämistegur, kust saada varustuskindlusega süsinikuvaba energiat.

Tööjõud ei hakka olema automatiseerituse kasvu ja tipptööjõu mobiilsuse juures määrav tegur tulevikutööstustele. Kui andmekeskused, akutehased, alumiiniumi- ja ringlusmetallurgia, süsinikuvaba keemia ja sünteetiliste kütuste tootmine tuua süsinikuvaba elektritootmise juurde, saavad need tootmised olulise konkurentsieelise konkurentide ees, kes peavad energia eest kaks-kolm korda enam maksma.

See on ärisuund, mida uurime koos Rootsi koostööpartneriga 2020. aastal: kuidas tuua enda tulevase väikereaktori juurde 2-3 TWh elektrit tarbivaid tööstusi ning luua seekaudu Eestile sadu miljoneid eurosid ekspordikäivet. Kordades enam, kui vaid elektrit eksportides.

Loe pikemalt Äripäevast.

Jaga lugu
Toostusuudised.ee toetajad:
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077