Autor: Mait Kraun • 28. aprill 2019

Börs: vase hind põhjas; hind survestab alumiiniumitootmist

Alumiinium
Foto: Pixabay
Nädala börsiuudised: vase hind langes viimase kuu põhja; rauamaagi hinnad langesid neli päeva järjest; madalad hinnad alandavad alumiiniumitootmist; nafta tõusis kuue kuu tippu, bensiin kallineb.

• Vase ja teiste tööstusmetallide hinnad odavnesid, sest dollar on viimasel ajal püsinud kõrgel tasemel. Samuti muretsevad turuosalised globaalse majanduse pärast.

• Globaalne alumiiniumitootmine on madalate hindade tõttu surve alla sattunud ning väljaspool Hiinat on tootmine aastaga langenud.

• Nafta jõudis kuue kuu tippu ning bensiini hinnatõus sai uuesti hoo sisse. Samas arvatakse, et hinnad ei saa enam väga palju tõusta, sest praeguste hindade juures tekib suurem huvi tootmist tõsta.

Vase hind langes viimase kuu põhja

Vase ja teiste tööstusmetallide hinnad hakkasid nädala lõpus kallinema, sest dollar odavnes ning USA ja Hiina esindajad peavad kaubandusläbirääkimisi. Neljapäeval kukkusid hinnad ühe kuu põhja.

Nädala lõikes lõpetas vask siiski langusega, sest dollar on viimasel ajal olnud väga tugev. Neljapäeval jõudis vask madalaima tasemeni alates 28. märtsist, muret tekitas ka globaalse majanduse seis.

“Dollar on viimasel ajal olnud päris tugev ja see on mõjunud negatiivselt. Nüüd on olukord veidi pöördunud,” ütles Capital Economicsi analüütik Ross Strachan. Ta lisas, et turg on praegu “suhteliselt vaikne”.

Strachani sõnul on metalliturgud praegu hindadesse arvestamas Hiina ja USA kaubanduskõneluste võimalike tulemusi ning praegu keskendutakse kõneluste alustamisele.

“Järgnevate nädalate jooksul on tööstusmetallide hinnatõus tõenäoliselt piiratud. Seda juhul, kui Hiina ja USA kiiresti leppele ei jõua. Praegu domineerivad ka mured maailmamajanduse pärast,” kirjutas Fitch Solutions oma raportis.

Rauamaagi hinnad langesid neli päeva järjest

Hiina rauamaagi futuurid odavnesid sellel nädalal neli päeva järjest, vaatamata sellele, et terasetootjate nõudlus viimasel ajal olnud väga tugev.

Terasetootjad on praegu väga ametis, sest mais algab ehitushooaeg. Kasumimarginaalid on viimasel ajal olnud väga tugevad.

Kõige aktiivsem rauamaagi futuur Daliani börsil langes reedel 0,3 protsenti, 91,87 dollarini tonnist. Daliani koksisüsi odavnes reedel 0,1 protsenti, 1347 jüaanini tonnist.

Madalad hinnad alandavad alumiiniumitootmist

Globaalne alumiiniumitootmine langes väljaspool Hiinat 1,4 protsenti, 6,37 miljoni tonnini. Hiina tootmine suurenes aga 1,6 protsenti, 8,93 miljoni tonnini.

Kokku suurenes globaalne tootmine seega 0,3 protsenti (eelmise aasta võrreldes) ning Hiina on jätkuvalt domineeriv turuosaline – riik toodab kokku 57 protsenti maailma toodangust.

Peamine põhjus, miks tootmist eriliselt ei tõsteta, peitub hindades, ütles CRU analüütik Jackie Wang. Alumiiniumi hinnad hakkasid 2018. aasta teises kvartalis kiiresti langema ning pärast seda on tootmisvõimsust vähendatud 2,7 miljoni tonni võrra aastas.

Hinda mõjutab ka Pekingi otsus saastamisega võidelda. Kui varasemalt kehtestati piirangud ainult talvel, siis nüüd kehtivad piirangud aastaringselt.

Nafta tõusis kuue kuu tippu

Nafta on võtnud uuesti suuna üles, sest USA teatas, et kehtestab sanktsioonid neile, kes Iraanist nafta ostavad. Samas on tõenäoline, et suur hind meelitab turule rohkem varusid.

Hinnatõusu põhjustena võib üldiselt välja tuua neli faktorit. Esiteks on USA kehtestanud sanktsioonid maailma suurimate naftavarudega Venezuelale. Teiseks on USA karmistanud Iraani vastaseid sanktsioone. Naftatootmisega on probleeme nii Liibüas (võimaliku kodusõja tõttu) ja Nigeerias. Neljanda faktorina võib välja tuua OPECi tootmispiirangud.

Brenti toornafta kallines nädalaga kokku 3,9 protsenti ja barrel maksab juba 74,35 dollarit, mis on viimase poole aasta kõrgeim tase. Rotterdami 95 bensiin kallines 3,4 protsenti ja tonni eest tuleb välja käia 730 dollarit.

Diislikütuse hind tõusis 0,9 protsenti ja kerge kütteõli kallines 1,2 protsenti. Maagaasi hind tõusis 5,5 protsenti, 4,32 dollarini briti soojusühiku kohta.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077