24. juuli 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Nädal börsil: tööstusmetallid 6 aasta põhjas

30. nädala börsiuudised: toorainehinnad jõudsid 13 aasta põhja; tööstusmetallid 6 aasta madalaimal tasemel; kulla hind kukkus ühe minutiga 3 protsenti.

Toorainehinnad jõudsid 13 aasta põhjaToorainete hinnad on jõudnud peaaegu madalaima tasemeni alates 2002. aastast. Langust veavad kuld ja tööstusmetallid, nädalaga langesid ka teraviljad, maagaas ja nafta.

Toorained muutuvad investorite seas aina ebapopulaarsemaks, kuna dollar rühib ülesmäge, vahendab Bloomberg. Viimasel ajal annab dollarile hoogu USA Föderaalreservi juhi Janet Yelleni vihje selle kohta, et intressimäärad võivad juba sel aastal tõusma hakata. Kõrged laenuhinnad muudavad toorained omakorda vähem atraktiivseks, kuna need ei too sellist tulu nagu võlakirjad ja aktsiad.Bloombergi tooraine indeks kukkus kolmapäeval ligi 2 protsenti, mis tähendab, et indeks on juba seitse päeva järjest langenud.

Eesti bensiinijaamades on maaimaturu mõjul samuti hinnad kukkuma hakanud  WTI toornafta (USA nafta) hind kukkus nädalaga 3,27 protsenti ja Brent odavnes 1,87 protsenti. Kumbki maksab 49,3 ja 56,01 dollarit barrelist.

Toornafta hinnad on viimase aasta jooksul tublisti langenud. Näiteks eelmise aasta samal ajal pidi barreli eest välja käima üle 100 dollarit.Eesti bensiinijaamades on samuti hinnad kukkuma hakanud – kokku on hinnad odavnenud umbes 10 protsenti. Nafta hinnalangusega võrreldes on see vähe, aga turuosaliste sõnul langevad hinnad veelgi – see võtab lihtsalt veidi aega.

Tööstusmetallid 6 aasta madalaimal tasemel

Tööstusmetallid vasest kuni tsingini hakkasid tervikuna nädala keskel langema. Peamisteks põhjusteks olid tugevnev USA dollar ja mured Hiina majanduse üle.Alumiinium, mida kasutatakse näiteks lennukite kerede ehitusel ja jooginõude valmistamisel, oli samuti üks langejatest.Alumiiniumi hind jõudis värske, 6 aasta madalaima tasemeni. Nimelt teatas Hiina tööstuse- ja infotehnoloogiaministeerium, et üleliigset alumiiniumi hakatakse eksportima ülejäänud maailmale.Kolmapäeval kukkus alumiiniumi hind Londoni metallibörsil 1651 dollarini tonnist. Neljapäeva õhtuks maksis tonn aga 1659 dollarit. Nädalaga on hind kukkunud kokku 3,3 protsenti.Tõsi, prognoositakse, et Hiina alumiiniumitarbimine kasvab rohkem kui 9 protsenti. Samas tõuseb Hiina enda tootmine veelgi kiiremini, selgub ühe suurima tootja Alcoa andmetest.Selle nädala alguses Hiina statistikaameti avaldatud andmetest selgub, et Hiina alumiiniumitoodang on viimase aasta jooksul kasvanud lausa 18 protsenti 2,8 miljoni tonnini. Alumiiniumi pooltooteid eksporditi 370 000 tonni, ehk 57 protsenti rohkem.„Alumiiniumi väljavool Hiinast surub suhteliselt hõreda turu ülejääki,“ ütles ANZ analüütik Daniel Hynes. „Kui see kombineerida väljaspool Hiinat oleva nõrga nõudlusega, siis võib öelda, et Hinnad on tõenäoliselt edaspidi ka surve all.“

Depressiivsed turumeeleolud

Vase hind kukkus aga nädalaga ligi 200 dollarit 5361 dollarini tonnist, mis on samuti kuue aasta madalaim tase. Nikkel odavnes 1,4 protsenti ja tonn maksab 11470 dollarit. Tsink kukkus 3,5 protsenti ja tonn maksab 2000 dollarit. Suuresti on tööstusmetallide hinnalanguse taga mured Hiina majanduskasvu pärast.Hiina moodustab 40 protsenti tööstusmetallide globaalsest nõudlusest. Mõni nädal tagasi toimunud turukrahh Hiina aktsiaturul on pannud paljusid muretsema, et majanduskasvu võib tabada tugev hoop. Kui aktsiaturul midagi juhtub, jõuab see reaalmajandusse umbes kuue kuu pärast.Teiseks faktoriks on olnud tugev USA dollar, mis on samuti tööstusmetallide hindu survestanud, ütlevad toorainekauplejad.„Turumeeleolud toorainesektori suhtes on väga harva, kui mitte kunagi, olnud nii negatiivsed,“ ütles Capital Economics.Rauamaagi ja kivisüsi hinnad ujusid aga vastuvoolu. Rauamaak kallines 2 protsenti 51,72 dollarini tonnist ja kivisüsi kallines 5 protsenti 43,13 dollarini tonnist. Vaatamata sellel nädalal toimund hinnatõusule on mõlema tooraine hinnad ülepakkumise tõttu jätkuvalt surve all.

Kulla hind kukkus minutiga 3 protsenti

20. juulil kukkus kulla hind minutiga üle 3 protsendi ja arvatakse, et tõenäoliselt oli langus tingitud spekulatiivsest müügist Shanghai kullabörsil.„Selle taga on spekulatsioon – keegi lõikab kasu madala likviidsusega keskkonnast,“ ütles ANZi toorainete strateeg Victor Thianpiriya. Tema sõnul müüdi esmaspäeva varahommikul Shanghai börsil kahe minut jooksul 5 tonni kulda.Nädala ajaga langes kulla hind kokku 5,3 protsenti 1083 dollarini untsist. Ühtlasi murdis hind läbi tähtsast toetuspunktist ja arvatakse, et langus võiks esmajoones jätkuda kuni 1030-1040 dollarini.Eilse seisuga oli kuld kukkunud juba 10 päeva järjest – viimati oli langus nii pikk 1996. aastal.Märkimisväärne on asjaolu, et hõbeda hind langes vähem kui kulla hind. Reegline kukub hõbe hinnalanguse ajal tunduvalt enam kui kuld. See võib viidata asjaolule, et hõbedaturul on praeguse hinnataseme juures rohkem ostjaid. Hind kukkus 2,5 protsenti ja untsihind on 14,6 dollarit.

 

 

Autor: Nädal börsil

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077