24. aprill 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Vasetööstus vajab kõrgemat hinda

Tööstussektori ülevaate peamised teemad: uutel projektidel on vaja 3,5 dollarist vase hinda, madalad teemantihinnad sunnivad toodangut vähendama, elektriautod vahetatakse sportmaasturite vastu.

 

Uuring: uutel projektidel on vaja 3,5 dollarist vase hindaVase hind kukkus nädalaga 2,3 protsenti ning üks nael maksab 2,706 dollarit. Äsja valminud uuringu kohaselt on uutel projektidel toimetulekuks vaja aga 3,5 dollarist hinda.

Thomson Reutersi uus uuring prognoosib, et selleaastane tootmise ülejääk ulatub 400 000 tonnini. Vase hinnad peaks nende sõnul 2015. aasta lõpus veidi siiski tõusma.

„Me ei oota, et enne 2015. aasta lõppu hind tõusma hakkaks,“ kirjutasid uuringut läbi viinud analüütikud. „Nõudluse-pakkumise puhul on jätkuvalt jokkerid ja me ei tea täpselt, mis üllatusi varuks on.“

Vasetööstus on juba aastaid näidanud, et pidevalt leiab aset ootamatuid sündmusi, mis pakkumist mõjutavad.

Analüütikute sõnul on madalad hinnad teinud arendamisega seotud finantseerimise raskeks. Prognoositakse, et uute projektide alustamisel peavad tootjad arvestama, et vase hind peaks tõusma 3,5 dollarini naelast. Viimati oli hind nii kõrgel 2013. aasta märtsis.

Madalad teemantihinnad sunnivad toodangut vähendama

Kaevandusettevõte Anglo American, kes on maailma suurima teemantikaevandaja De Beersi omanik, peab madalate teemantihindade tõttu vääriskivide selleaastast tootmisprognoosi 6 protsendi võrra vähendama, kirjutab portaal mining.com.

Samas teatas ettevõte, et esimeses kvartalis läks neil hästi. Toodang tõusis 2 protsendi võrra ja oli 7,7 miljonit karaati.

De Beersi ostis Anglo American ära 2011. aastal. Eelmisel aastal aitas üksus kogu ettevõtte kasumit tõsta ja pehmendada üldisest toorainete hinnalangusest tulenevat kahju.

Anglo Americani vasetootmist mõjutasid esimeses kvartalis eelkõige Tšiilis aasta alguses olnud põuad ning nende järel tulnud paduvihmad. Toodang vähenes 15 protsendi võrra 171 800 tonnile.

Samuti teatas ettevõte, et sarnaselt konkurentidele suurendasid nad esimeses kvartalis oma rauamaagi toodangut, mis avaldab hindadele täiendavat survet.

Madal bensiinihind tähendab, et elektriautod vahetatakse sportmaasturite vastuAutoostjad vahetavad rekordkiirusel hübriid- ja elektriautod bensiini neelavate linnamaasturite vastu, ütles automüügi portaal Edmunds, vahendab MarketWatch.

Elektri- ja hübriidautode vastu on huvi vähendanud madalad bensiinihinnad. Vaatamata nafta hinna mõningasele taastumisele on bensiini hind USAs kukkunud üle ühe dollari galloni kohta.

Portaal Edmunds teatas, et 22 protsenti inimestest, kes 2015. aastal oma elektri- või hübriidauto maha müüsid, ostsid hiljem selle asemele sportmaasturi.

Eelmisel aastal oli vastav näitaja 19 protsenti ja üleelmisel aastal 12 protsenti.

45 protsenti elektri- või hübriidauto maha müünud inimestest otsustasid asendada selle mõne teise alternatiivset kütust kasutava sõidukiga.

Bensiin maksis eile USAs keskmiselt 2,479 dollarit gallonist. Aasta aega tagasi pidi galloni eest välja käima 3,666 dollarit.

Riskifondid panustavad naftahinna taastumisele

Riskifondid on teinud naftahinna taastumisele sellises mahus panuseid, mida pole varem tehtud, kirjutab Financial Times.

Börsilt saadavad andmed näitavad, et riskifondid ja teised suured spekulandid on omandanud rekordkogustes Brenti toornafta futuure ja optsioone. Tehingud on võrreldavad 265 miljoni naftabarreliga, mis on maailma kolme päeva toodang.

Samal ajal on tehtud ka suured panused nafta hinnalangusele. Naftatootjad ja teised füüsilisest turust sõltuvad institutsioonid kaitsevad ennast sel viisil tulevaste hinnalanguste vastu.

Sellel nädalal toimunud Financial Timesi toorainete konverentsil tulid eriarvamused ka selgelt välja. „Me näeme, kuidas toodang hakkab väga kiiresti vähenema,“ ütles Standard Chartered toorainete uurimisrühma juht Paul Horsnell. Horsnelli sõnul võiks Brenti toornafta tõusta kolmanda kvartali lõpuks 80 dollarile barrelist.

Teisalt hoiatavad suurimate energiaettevõtete juhid, et hinnad püsivad nende hinnangul veel pikemat aega madalal. „Madal veel pikemat aega on see, kuidas me oma vaadet kirjeldaksime,“ ütles BP tegevjuht Bob Dudley. Maailma suurima naftaettevõtte Exxon Mobili tegevjuht Rex Tillerson ütles, et „tööstus peab ennast kohaldama madalade hindadega veel mitmeks aastaks“.

Brenti toornafta hind kukkus jaanuaris 45 dollari lähedale. Praeguseks on hind mõneti taastunud ning barrel maksab 64,55 dollarit. Võrreldes eelmise nädala sama ajaga on hind tõusnud 1,06 protsenti. WTI toornafta hind kallines aga 1,5 protsenti ja barrel maksab 56,58 dollarit.

Teistest toorainetest tõusis plii hind 3,64 protsenti võrra 2048 dollarile tonnist. Viimase kahe kolme nädala jooksul on plii hind kiiresti kasvama hakkanud, sest Londoni metallibörsi arvestatavate laovarude mahus tehti suuri korrektuure. Märtsis saavutatud põhjast on plii tõusnud juba ligi 25 protsenti.

Tsingi hind tõusis aga 2,2 protsenti ning tonn maksab 2229,5 dollarit. Globaalne nõudlus püsib tugev ning ka pikemas perspektiivis oodatakse hindade tõusu.

Tina hind langes 2,173 protsendi võrra ja tonn maksis neljapäeva õhtuks 15530 dollarit.

Nikli hind tõusis 0,87 protsenti ning tonn maksab 12626 dollarit. Kolm nädalat tagasi kukkus nikli hind 6 aasta madalaima tasemeni. Metalli nõudlus on nõrk ning pakkumine kõrge.

Kulla hind kukkus nädalaga 0,58 protsenti ning unts maksab 1191 dollarit. 

Hõbeda hind odavnes 2,76 protsenti 15,81 dollarile untsist.

Autor: Nädal börsil

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077