6. september 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Maailma tööstuse toodangumahud langevad

Alates juuli teisest poolest on avalikkuse tähelepanu pöördunud üha enam globaalse tööstussektori kasvu aeglustumise teemale.

Tagasivaatavalt on hea tõdeda, et suutsime blogi sissekannetes kasvu aeglustumisele tähelepanu pöörata juba juuni alguses, ehk anda mõningal määral ennetava signaali. Kuna see on ka käesoleva blogi esmane eesmärk, proovime sarnast trendi jätkata ka tulevikus.

Eurotsooni töötleva tööstuse koondindeks langes varasemalt 50,4 protsendi tasemelt augustis 49 protsendini, viidates kasvu muutumist reaalseks languseks. Eurotsooni tootmismaht vähenes esimest korda kahe aasta jooksul. Väga negatiivne näitaja on uute tellimuste arvu vähenemine kolmandat kuud järjest ning seda viimase 26 kuu kiireimas tempos. Uute tellimuste ja varude suhtarv langes ligikaudu kahe ja poole aasta madalaimale tasemele, viidates tootmismahtude võimalikule langusele ka tulevikus (pakkumine ületab hetkel nõudlust). Muret tekitav on ka asjaolu, et Saksamaa uute eksporttellimuste arvu vähenemine oli kiireim kõigi vaatluse all olnud riikide hulgast. See aga tähendab, et eurotsoon ei saa enam loota ekspordi veetavale kasvule ning eksisteerib reaalne risk, et teisel poolaastal oleme taas majanduslanguse territooriumil.

Töötleva tööstuse koondindeks (Manufacuring PMI - Purchasing Managers Index) koostatakse tööstustootjate küsitluste põhjal, mille käigus uuritakse arenguid uute tellimuste, eksporttellimuste, tootmismahu, impordi, tarnemahu, varude taseme, tööhõive ja hindade osas. Indeksi koostamise eesmärgiks on anda kõige varasem võimalik indikatsioon lähituleviku arenguteks vaadeldava piirkonna tööstussektoris. Indeksi tase väljendab positiivsete vastuste osakaalu. Seega tase üle 50. protsendi näitab kasvu töötlevas tööstuses.

 

USA töötleva tööstuse koondindeks langes varasemalt 50,9 protsendilt 50,6 protsendini, mis on madalaim tase alates 2009. aasta juulist. Seejuures langes tootmismaht esimest korda alates 2009. aasta maikuust. Uute tellimuste arv oli languses teist kuud järjest. Tööhõive indeks näitas küll kasvu, kuid selle kiirus on aeglustunud ligikaudu paigalseisu tasemeni. Olulise muutusena võib esile tõsta ka varude kasvu, samas kui tootmismaht oli languses. See asjaolu viitab tootmismahu edasise languse võimalusele.

Brasiilia töötlev tööstus näitas augustis languse süvenemise märke, kui indeks langes 46 protsendini. Tegemist on madalaima tasemega alates 2009. aasta aprillist. Brasiilia tootjad vähendasid tootmismahtu viimase 29 kuu kiireimas tempos. Samuti vähenes oluliselt uute tellimuste arv ning tööhõive.

Hiina pakub muu maailma kõrval veidi positiivsemat indikatsiooni, kuna töötleva tööstuse üldindeks tõusis eelne kuu 49,3 protsendi tasemelt 49,9 protsendi tasemele. Nimetatud muutuse põhjuseks oli tootmismahu mõningane kasv. Samas ettepoole vaatavalt pole olukord just kõige parem, kuna uute tellimuste arv langes esimest korda viimase 13 kuu jooksul. Augustis taastus ka tööhõive kasv Hiina tööstussektoris. Tulemused näitavad, et tänu kasvavale sisenõudlusele pole Hiina üldises majanduses veel kasvu aeglustumist esialgu karta.

Jaapani töötleva tööstuse üldindeks langes juulikuu 52,1 protsendi tasemelt 51,9 protsendini augustis. Positiivse poole pealt väärib esiletõstmist aga uute tellimuste arvu kasv viimase kuue kuu kiireimas tempos. Seejuures toimus muutus eelkõige kodumaise nõudluse suurenemise arvelt, kuna eksporttellimuste arv jätkas kahanemist. Viimatinimetatu põhjuseks on tugevnenud jeen ja nõrgenenud nõudlus Hiinast. Jaapani puhul ei saa aga ära unustada, et pärast märtsikuu maavärinat ja tsunamit toimus töötlevas tööstuses erakordselt järsk langus ning viimaste kuude kasvu näol on olnud suuresti tegemist olukorra normaliseerumisega.

Venemaa töötleva tööstuse üldindeks jäi ligikaudu varasemale, ehk paigalseisu tasemele. Üldindeksi komponentidest langesid uued tellimused kolmandat korda viimase nelja kuu jooksul. Samuti näitas langust sektori tööhõive. Vaatamata uute tellimuste arvu langusele, tõstsid tööstustootjad mõningal määral tootmismahtu

Globaalne üldindeks, mis võtab arvesse ligi 30 riigi töötleva tööstuse hetkeseisu ning nende osakaalu maailma tööstuses, langes 50,1 protsendini, mis on madalaim tase alates 2009. aasta juunist. Tootmismaht langes esmakordselt 26 kuu jooksul. Selle peamiseks põhjuseks on täiendav langus uute tellimuste arvus. Globaalne kaubavahetus langes augustis esimest korda enam kui kahe aasta jooksul. Positiivse poole pealt kasvas globaalne tööhõive, kuid kasvutempo on varasemast aeglasem. Tööstusettevõtete sisendite hinnad küll kallinesid, kuid kasv on aeglustumas. Kokkuvõtlikult võib eeldada töötleva tööstuse tootmismahu langust järgneva kuu jooksul. Selle olulisemaks põhjuseks on uute tellimuste arvu vähenemine ning varude kasv. Kui vaadata aga töötleva tööstuse üldindeksite muutust, on märgata langustrendi aeglustumist. Kui suurriikide valitsused rakendavad lähiajal täiendavaid meetmeid majanduse elavdamiseks, võib lähikuudel oodata kasvu taastumist.

Sissekande pean aga lõpetama sel korral siiski negatiivsetes toonides. Eesti tööstustoodangu maht ja müük on lähikuudel suure tõenäosusega languses. On keeruline leida asjaolusid, mis räägiksid Eesti tööstussektori kasvu jätkumise kasuks. Teisalt avaldavad lähikuudel tugevat negatiivset mõju tööstussektori globaalne langus ning lähikuude sesoonne nõrkus. Raskem saab olema ettevõtetel, kelle püsikulude osakaal on kõrge ning finantsvõimendus suur. Samas need, kes on suutnud viimase kahe aasta jooksul riske maandada, peaksid varasemast aktiivsemalt otsima võimalusi konkurentsipositsiooni tugevdamiseks.

 

Kristjan Eljand

Innopolis Konsultatsioonid ärianalüütik

Autor: Civitta Eesti turutrendide blogi

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077