2016. aastal jätkus toiduainetööstuses juba 2015. aastal alguse saanud langustrend, mille tõttu ei saa viimaseid aastaid lugeda sektori jaoks just edukaimateks. Toidutööstuse kogukasum vähenes aastaga viiendiku võrra, langedes 2016. aastal 79 miljoni euroni. Töösturid tunnevad puudust valitsuse toest.
Soome konkurendid hakkasid kauplusekettide ostujuhte survestama, öeldes, et Eestist värske toidu toomine pole legaalne, ning toll pani meie auto parklasse ja kogu toit riknes, meenutas Lunden Foodi arendusdirektor Vambola Moores seika minevikust, mille lahendamiseks tuli abi küsida isegi Euroopa Liidult.
HUUM alustas garaažiettevõttena, mis asus „kusagil Tartus“ ja valmistas keriseid. Kuid ettevõtte ambitsioon oli edasi kasvada nii garaažist kui ka Tartust. Selleks tuli valida omale ka ERP süsteem, mis ei jääks arengu tarbeks kitsaks, kuid ei tekitaks oma halduse või kulukuse poolt liigset koormust. Valikus olid mitmed tootmisele optimeeritud ERP süsteemid ja Odoo.