Autor: Tööstusuudised.ee • 14. veebruar 2024

OSKA uuring kaardistas kutseõppe erialad, mille lõpetajad ei lähe erialasele tööle

OSKA uuring kaardistas 70 kutseõppekava, mille lõpetajatest rakendub hiljem tööturul põhitööl erialaselt vähem kui 40%. Sageli õpivad neil õppekavadel täiskasvanud, ent on ka n-ö noorte erialasid, kuhu lõpetamise järel tööle ei minda, selgub värskest OSKA uuringust.
Üks erialasid, mida täiskasvanud usinalt õpivad, kuid mille lõpetajad ei lähe erialasele tööle, on pehme mööbli valmistaja. Paljud õppijad tahavad omandatud oskusi rakendada hobikorras.
Foto: Liis Treimann

„Erialase mitterakendumise peamised põhjused peituvad ühelt poolt õppijas, tema motivatsioonis ja valmisolekus hiljem erialaselt rakenduda. Teisalt ka selles, milline on nõudlus vastavate toodete ja teenuste järele ning millised on töövõimalused, -tingimused ning palk,“ selgitas OSKA vanemanalüütik Siim Krusell. Kutsekoolide õppe kvaliteet peamiste mitterakendumise põhjuste seas esile ei kerkinud.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077