Autor: Ruta Rannala, Eesti Rõiva- ja Tekstiililiidu juht • 23. oktoober 2023

Rõiva- ja tekstiililiidu juht Ruta Rannala: konkurentsivõime langus peidab endas mitmeid ohte

Konkurentsivõime langus seab ohtu rõiva- ja tekstiilitööstuse tehnoloogiasiirde ja innovatsiooni võimekuse, mis on Euroopa rohepöörde valguses kriitiliselt oluline, kirjutab Eesti Rõiva- ja Tekstiililiidu juht Ruta Rannala Äripäeva infopanga värskes rõiva- ja tekstiilitööstuse aastaraportis.
Eesti Rõiva- ja Tekstiililiidu juht Ruta Rannala
Foto: Erakogu

Valitsus on välja tulnud terve rea maksumuudatustega, mis hakkavad lähiajal mõjutama nii töötlevat tööstust kui ka laiemalt kõigi Eesti inimeste elu. Tööandjate ja valdkondlike ettevõtlusliitude korduvad üleskutsed valitsusele, et 2022. aastal lahvatanud energiakriisi ja teist aastat kestva majanduslanguse tingimustes ei võetaks vastu Eesti ettevõtete konkurentsivõimet halvendavaid otsuseid, ilmselt ei täitu.

Äripäeva infopanga rõiva- ja tekstiilitööstuse aastaraportiga saab tutvuda SIIN.

Kui võtta arvesse ka hiljuti kinnitatud alampalga määra tõus, siis tuleb sektori ettevõtetel nüüd ülima konservatiivsusega hinnata oma tegevuskulusid ja tööhõivet.

Rõiva- ja tekstiilitööstuses on ongi töötajate arv juba mõõdukalt vähenenud (2022. aastal 4,7% võrra), aga samas on positiivne, et sellega on kaasnenud lisandväärtuse kasv töötaja kohta (2022. aastal 4,6% võrra) ja keskmise töötasu tõus (2022. aastal 12,3%). Taoline trend on jälgitav juba 2018. aastast, aga kuidas see areneb aastatel 2023-2024, on hetkel keeruline öelda.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077