Autor: Harro Puusild • 19. september 2023

Anti Orav: tajusin aasta tagasi, et Pipelife on jõudnud kohta, kus on võimalik juhi roll üle anda

Otsus taanduda Pipelife´i juhi kohalt sündis aasta tagasi, kui tajusin, et ettevõte on jõudnud oma arengus kohta, kus oleks võimalik teha rolli üleandmine, kommenteerib ettevõtte endine juht Anti Orav oma lahkumise tagamaid.
Praegust aega oleks kõige sobivam kasutada oluliste muudatuste tegemiseks, et ettevõttele uued arengueeldused luua, soovitab Anti Orav teistele juhtidele.
Foto: Raul Mee

Eelmisel nädalal teatas plasttorusüsteemide tootja Pipelife, et senine juht Anti Orav lahkus ettevõtte juhi kohalt tänavu juunis ja juhtimise on üle võtnud senine müügijuht Alar Anga. "Lubasin omanikele, et ei lahku enne, kui roll on uuele juhile kenasti üle antud. Kuna omanikud otsustasid meie kandidaati turul valideerida, korraldati ka avatud otsing, mille Alar Anga edukalt läbis. Kogu protsess võttis kokku seitse kuud, mistõttu sain rollist päriselt priiks alles juuni lõpus," rääkis Anti Orav intervjuus Tööstusuudistele. Orav lisas, et seitse aastat Pipelife´is oli tema jaoks väga väärtuslik ja ta võtab sellest perioodist kogemusena kaasa kolm kasulikku teadmist.

Järgneb intervjuu Anti Oravaga.

Hiljuti tuli välja pressiteade, et Pipelife saab uue juhi ja otsustasite positsioonist loobuda, et leida teisi väljundeid. Millised on edasised plaanid?

Jõudsin otsusele Pipelife´i juhi kohalt taanduda peaegu aasta tagasi, kui tajusin, et ettevõte on jõudnud oma arengus kohta, kus oleks võimalik teha rolli üleandmine. Kuna selgus, et ka minu planeeritud ettevõttesisene järglane on huvitatud rollivahetusest, asusingi selles suunas tegutsema.

Lubasin omanikele, et ei lahku enne, kui roll on uuele juhile kenasti üle antud. Kuna omanikud otsustasid meie kandidaati turul valideerida, korraldati ka avatud otsing, mille Alar Anga edukalt läbis. Kogu protsess võttis kokku seitse kuud, mistõttu sain rollist päriselt priiks alles juuni lõpus.

Aga mis ajendas lahkuma? Olen tegutsenud rahvusvaheliste ettevõtete juhtivates rollides nüüdseks juba ligi 30 aastat. Tajusin, et tunneksin edaspidi suuremat rahulolu sellest, kui saaksin oma kogemust rakendada Eesti ettevõtete kasvamiseks. Otsustasin, et teen seda juhtimise ja juhtimissüsteemide arendamisele keskendudes juhtimistreeneri rollis. Esimene samm selles suunas oli eelmise aasta lõpus startinud juhtide EASi mentorprogrammis kaasalöömine mentorina.

Mida seitse aastat Pipelife´i eesotsas teile kui juhile andis? Mida õpetlikku sellest perioodist kaasa saab võtta?

Pipelife`i seitsme aasta kogemus oli mulle väga väärtuslik. Võtsin sellest perioodist kogemusena kaasa kolm teadmist.

Esiteks, kui soovid ettevõtet uuele arenguteele viia, tuleb ette võtta kultuurimuutus, mida saab teha vaid juhtimissüsteemi muutes. Alustasime selle protsessiga 2017. aastal ning täna toetab see ettevõtte kasvu.

Loe lisaks
Pipelife sai uue juhi. Orav: otsustasin leida uusi väljundeid

Teiseks, rahvusvahelises ettevõttes on juhil vaja süsteemselt tegeleda n-ö ülespoole suunatud kommunikatsiooniga. Selles osas ma liiga edukas polnud, mistõttu paljud otsused, ka investeeringuid puudutavad viibisid mõttetult kaua. Väike, kuid mitte peamine osa oli siin ka COVIDil.

Kolmandaks, et edukad on need ettevõtted, kes arvestavad töötajate arenguvajadusega, hoides seda pidevalt fookuses. Julgustasime juhte töötaja arengust rääkima üle kahe nädala peetaval üks ühele vestlusel. Tavapärane ehk vaid üks kord aastas peetav arenguvestlus on minu arvates formaadina aegunud.

Ehitusturg on madalseisus, välisturud ebakindlad ja eksport kukub. Kuidas praegust majanduse ja tööstussektori olukorda analüüsida ning uut aastat prognoosida võiks?

Majandus on tsükliline ning see pole iseenesest ühelegi ettevõtjale üllatuseks. Oma praeguses töös kohtun iganädalaselt paljude juhtidega, sealhulgas tööstusjuhtidega. Räägime ettevõtte plaanidest ja arengutakistustest. Muidugi on turg viimase tipuga võrreldes kukkunud, kuid kõik vestlused on suunatud tulevikku: mida soovime saavutada ning millele lähiperspektiivis fookus seada. Praegust aega oleks kõige sobivam kasutada oluliste muudatuste tegemiseks, et ettevõttele uued arengueeldused luua. Tegutsemine aitab ikka rohkem kui kurtmine ja kirumine.

Millega juhid arvestama peaksid?

Mina ei ole turuanalüütik ega hiromant, kuid tean kindlalt, et majandus hakkab millalgi taas kasvama. Majanduse struktuur ei pruugi olla aga enam samasugune. Juhtidel oleks tark esitada endale tõsiseid küsimusi ja teha suuremaid ettevõttesiseseid muudatusi kui tavaliselt.

Pipelife´i uus juht on küll kogenud juht, aga mida talle praegusi majandusolusid arvestades teekonnale kaasa anda?

Minu Pipelife järglane, endine müügijuht Alar Anga on pikaajalise rahvusvahelise ehitusmaterjalide valdkonna kogemusega juht. Tal on üle kolme aasta Pipelife´i kogemust. Tal olemas ka vajalik majandustsüklite kogemus. Mina andsin talle kaasa võimeka ja hästi koos töötava Balti organisatsiooni ning täielikult uuendatud tootmise Jüris. See on hea baas, millelt plasttorusüsteemide pakkujat edasi arendada. Lisaks olen lubanud olla tema jaoks alati olemas, kui tekib vajadus kellegagi juhtimise teemadel aru pidada.

Anti Orav modereerib 15. novembril 2023 toimuvat konverentsi "Tööstuse äriplaan 2024". Tutvu programmiga ja registreeri SIIN.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077