Autor: Kristina Traks • 8. märts 2023

Robotid aitavad aimu saada veealusest elust

Suur osa meie planeedist on kaetud veega ja selle uurimine on paras väljakutse. Juba mõnda aega on teadusringkondades tegeletud säästvate, autonoomsete ja kaugjuhitavate robotsõidukite väljatöötamisega. Taolisi roboteid uuris ja katsetas oma doktoritöös ka Roza Gkliva, kes hiljuti Tallinna Tehnikaülikooli infotehnoloogia teaduskonnas doktorikraadi kaitses.
Roza Gkliva armastus robotite vastu sai alguse juba bakalaureuseõppes.
Foto: Meelis Kobin/Tallinna Tehnikaülikool

Kreekast pärit Gkliva elab ja töötab Eestis juba viis aastat. Tema suur armastus on robootika, millega ta hakkas rohkem tegelema bakalaureuseõppes. Asi tundus nii huvitav, et Gkliva otsustas oma edasised õpingud ja teadustöö samuti robotitega siduda. Magistriõppes tegeles ta projektiga, mis keskendus veealusele robotliikumisele ning doktorantuuri koha leidis Tallinna Tehnikaülikoolis. „Sattusin professor Maarja Kruusmaa teadaandele (Kruusmaa on Tallinna Tehnikaülikooli biorobootika keskuse juhataja – toim) amfiibliikumise teemadel ja samuti teadsin biorobootika keskuse labori tööst allveerobotite alal ning otsustasin kandideerida. Pärast intervjuud Maarja Kruusmaaga kutsuski ta mind oma meeskonda ja kuu aega pärast kandideerimise algust kolisin juba Tallinna,“ räägib Gkliva.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077