Autor: Kristjan Pruul • 10. veebruar 2023

HKScanil tuli Eesti äride müügiga seoses 30 miljonit korstnasse kirjutada

Oma Eesti kahjumlikest äridest loobumisel tuli Soome lihatootjal leppida kibeda kahjumiga, seda enam, et osa rahast tuleb neil veel tükk aega oodata ka siis, kui konkurentsiamet peaks üldse müügiks loa andma.
HKScan loodab Balti äride müügi järel kasumile pöörata
Foto: Liis Treimann

Mullu detsembris teatasid Eesti lihatootja Maag ja Soome HKScan, et on kokku leppinud HKScani Balti äride – Rakvere ja Tabasalu ning Läti Jelgava tootmiste – müügis 90 miljoni euro eest.

Kuivõrd kokkulepitud ostuhind on ilmselgelt kõige õigem raamatupidamislik väärtus, mis ühel ettevõttel olla saab, siis tuli seni bilansis palju kõrgemalt hinnatud äride pealt ka kahjum sisse võtta – 30,6 miljonit eurot, teatas HKScan Helsingi börsile. Edaspidi peaks Balti äridest loobumine ettevõtte juhi Juha Ruohola sõnul jällegi kasumlikkust parandama.

Kui ostuhinnaks lepiti tehingus kokku 90 miljonit eurot, siis 20 miljonit tuleb sellest hiljem kahe osapoole vahel kokkulepitud kasumlikkuse avaldumisel. Kui tehingul lubatakse teoks saada, siis saab HKScan kohe kätte 55 miljonit eurot ning ülejäänud 15 miljonit makstakse kolme aasta jooksul, selgub nende majandusaasta aruandest.

See ei olnud esimene kord, kui soomlastel on tulnud Rakvere lihatööstuse ja Talleggi kanatööstuse omaväärtust alla hinnata – möödunud aasta esimeses pooles kanti miinusse 15,6 miljonit eurot. Allahindamiste ja raskel aastal saadud kahjumit kokku keris Balti äridel eelmisel aastal 61 miljonit eurot, mis moodustas ka enamiku kontserni kahjumist.

Loe pikemalt Äripäevast.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077