Autor: Tööstusuudised.ee • 16. november 2022

Stora Enso alustas täna 150 aastat tagasi

Maailma suurimate hulka kuuluvale metsanduskontserni Stora Enso tegevus algas täna 150 aastat tagasi (16.11.1872). Just sel päeval avati Soomes Kotkas pidulikult norralasele Hans Gutzeitile kuuluv saeveski.
Kotkas, Sunilas tegutseb praegu Stora Enso katsetehas.
Foto: Stora Enso

Gutzeit & Co nime kandev aurujõul töötav saeveski oli sel ajal Soome suurim ja moodsaim. „Selle saeveski võimsus on nii erakordne, et seda saab eeskujuks seada kõigile teistele meie riigi saeveskitele, sest seni pole meil ainsatki, mis suudaks kõik jäätmed enda kasuks ära kasutada nagu see. Nii on näiteks saeveski öösiti valgustatud umbes 150 gaasilambiga, mille gaas on valmistatud eranditult puidujääkidest, samas kui meie teistes saeveskites kasutatakse endiselt lampe ja rasvaküünlaid,“ vahendab Metsalehti.fi ajalehes Helsingfors Dagblad ilmunud kirjutist aastast 1872.

Toostusuudised.ee toetajad:
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077