Autor: Tööstusuudised.ee • 14. veebruar 2022

20 masina- ja metallitööstuse juhti: palk, toodete hinnad, aga ka müügitulu jätkavad kasvu

Edaspidi näeme ilmselt jätkuvalt keskmise palga ning toodete ja teenuste hinnakasvu, millega koos kerkib ka müügitulu, selgub Äripäeva Infopanga masina- ja metallitööstuse konkurentsiraporti uuringust, kus osales 20 masina- ja metallisektori juhti.
Masina- ja metallitööstuse raportit koostab Äripäeva Infopank.
Foto: Äripäeva Infopank

Äripäeva Infopanga värskelt ilmunud masina- ja metallitööstuse konkurentsiraportis küsitletud 20 sektori juhti märgivad, et kogu sektori keskmine töötasu ületab Eesti keskmist 13 protsendiga ja kuna sektoris on ka tööjõupuudus, aitab see kaasa palgasurve püsimisele.

Küsitluses osalenud 20 juhi hinnangul muutub järgmise kuue kuu jooksul enim keskmine palk, kuid sellega koos kasvavad üsna sarnase kiirusega ka toote-teenuse hinnad ja müügitulu. Kuna toorme ja energia hinnad on tõusnud, peavad ka ettevõtted oma toodete hindu tõstma, mis toob kaasa ka müügitulu kasvu.

Kui enamik juhte usub, et hinnatõusu surve jätkub, siis oli ka neid, kelle hinnangul oli hinnatõus ära ja see enam ei jätku. Püsima jäävad aga tarneraskused ja sellega seotud hinnatõus. Arvatakse, et hullem on möödas, kuigi tarnete ebakindlus püsib.

Raportist selgub, et uute mõjuteguritena on esile kerkinud energia hinnatõus ja üldine majandusolukord. Mõjurite hulka on lisandunud ka geopoliitiline olukord ning on näha, et iga nädalaga tõuseb geopoliitiline olukord mõjurite seas kõrgemale.

Masina- ja metallitööstuse kvartaliraporti saab soetada Äripäeva E-poest.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077