Autor: Tööstusuudised.ee • 6. oktoober 2021

Aasta Tööstur 2021 kandidaadid on selgunud!

Aasta töösturi konkursile esitati tänavu kokku 8 kandidaati, kelle hulgast selgub aasta tööstur juba 17. novembril 2021 konverentsil "Tööstuse Äriplaan 2022".
Aasta Tööstur 2021 kandidaadid
Foto: Tööstusuudised.ee

Aasta töösturi konkurss toimub juba neljandat korda. Tänavuse aasta konkursi esitamise tähtaeg oli 4. oktoobril 2021 - selleks ajaks oli laekunud 8 kandidaati, kellest Tööstusuudised.ee nüüd ülevaate teeb.

Kaheksa kandidaadi hulgast valib konkursi žürii välja kolm finalisti, kelle hulgast saavad oma lemmiku valida ka Tööstusuudiste lugejad. Lugejahääletus toimub novembris ja algab mõned päevad enne 17. novembril 2021 toimuvat konverentsi "Tööstuse äriplaan 2022", kus Aasta Tööstur 2021 välja kuulutatakse. Võitja selgub žürii ja lugejahäälte tulemuste liitmisel, mõlemal on tulemuses 50-protsedine osakaal.

Konkursi žüriisse kuuluvad Aasta Tööstur 2020 ja Chemi-Pharmi omanik Ruth Oltjer, ABB Balti riikide juht Jukka Patrikainen, Eesti Kaubandus-Tööstuskoja peadirektor Mait Palts, Ettevõtluse Arendamise Sihtasutuse juhatuse esimees Peeter Raudsepp, Majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi tööstusvaldkonna juht Andri Haran ning Äripäeva peadirektor Igor Rõtov.

Aasta töösturi konkurssi korraldavad Tööstusuudised.ee, Äripäev ja ABB.

Teie ees on tänavused aasta töösturi kandidaadid:

Alexela Grupi metalliettevõtete juht Kaupo Sisask.
Foto: Andras Kralla
Kandidaat 1: KAUPO SISASK
Ettevõte: Alexela Grupi metalliettevõtete juht, tütarettevõtte Bestnet AS-i tegevjuht
Esitaja: Alexela Grupp
Kui aasta töösturi konkursi iseloomustuseks on sõnatud, et keerulistel aegadel on just tööstus olnud lipulaev, mis on näidanud suurepärast võimet oludega kohanduda ja enamgi veel – jätkuvalt areneda –, jääb lisada vaid kaks sõna: nii on, seisab Alexela Grupi poolt laekunud põhjenduses.Kaupo Sisask on Alexela Grupis juhina töötanud aastast 2012. Ta alustas Zincpotist ja liikus edasi Tiki treilereid tootva ettevõtte Bestneti juhi kohale. Nende aastate sisse jääb palju muutujaid ja tegureid, kuid Kaupo on juhina selles võrrandis püsinud ühe suurepärase väärtusega, milleks on "ikka saab". Nii inimese kui juhina. Kui keskendume mullusele pandeemia-aastale, mis oli paljudele ränk katsumus, siis Kaupo meelekindlus, südikus ja julgus riskida ning valmidus - võimalusega õppida - ka märgist mööda lasta viis Alexela metallitööstused kindla käega teekonnale [nimega] areng ja kasv. Kaupo panus Alexela Grupi metalliettevõtete juhtimisel väärib igakülgset tunnustust ka väljaspoolt ettevõtet. Eelmisel aastal, hoolimata koroonast tingitud globaalsetest tarneahela seisakutest ja kesistest väljavaadetest tulevikule, ei pannud Kaupot heituma ega huumorisoontki roostetama. Vastupidi, ligi miljon eurot sai paigutatud Bestneti jätkuvasse automatiseerimisse. Hangitud sai uusi seadmeid, näiteks ülimalt moodsad painutusrobotid, lisaks asuti kogu Baltikumis ainulaadse vaakumvormimise seadmega ise plastikkaasi valmistama. Täiendavalt avati veel ka uudne äriline vaade läbi soojakute tootmise. Seda kõike Kaupo kui oma meeskonna innustaja ja ettevõtte hoidja juhtimisel. Tema oskuslik inimeste juhtimine on alati hoidnud töötajate liikuvuse madala ning töötajad kaasatuna - näiteks toimus Tiki tehase kolimine Leholast Paldiskisse üksmeelsuses ja sujuvalt. Eelmise aasta meeletu ebastabiilsuse ja teadmatuse ajal jäi Kaupo partneriks oma meeskonnale, konstruktiivseks ja kaalutletuks, mille tulemusena olime tunnistajateks millelegi võimatule – rekordid tootmises, müügis ja saadetistes. Avatud sai sa e-kaubandus, mille puhul on suund liikuda välisturgudele. Lisaks haagiste tootmisele on viimasel aastal väljatöötatud ka haagiste iseteeninduse rendijaama lahendus, mis on ainulaadne kogu Euroopas. See Kaupo juhtimisel ellu jõudnud ööpäevaringselt kättesaadav mugavuslahendus muudab pikemas perspektiivis kogu senist rendihaagise turgu. Haagise rentimine eeldab kõigest äpi olemasolu – ei mingit paberimajandust ega tühisõitu tanklasse. Koduriigist saab hüppelaud teistesse riikidesse sisenemiseks. Kaupo Sisask väärib aasta töösturi tunnustust, sest on teinud võimatut viimase pooleteise aasta jooksul, mil tööstusvaldkond on seisnud silmitsi nii globaalsetest kui lokaalsetest piirangutest ja kriisidest tulenevate väljakutsetega. Selle tulemusena on ettevõte tänaseks Eesti turuliider ja vaatab vastu parimatele majandusaasta näitajatele.
Incap Electronics Estonia OÜ tegevjuht Greg Grace.
Foto: Valmar Voolaid
Kandidaat 2: GREGORY DEVINE GRACE (avalikkusele tuntud kui Greg Grace)
Ettevõte: Incap Electronics Estonia OÜ tegevjuht
Esitaja: Incap Electronics Estonia OÜ
Soovime esitada omalt poolt tänavuseks Aasta Töösturi kandidaadiks Incap Estonia juhi Greg Grace'i, kes sai ettevõtte juhi ametisse 2020. aasta alguses ning pidi siis kohe järsku silmitsi seisma kogu maailma muutnud olukorraga, seisab Incap Estonia poolt laekunud põhjenduses. Ta suutis sellest hoolimata ettevõtet edukalt kursil hoida. Gregi juhtimisel on Incap varasemaga võrreldes veelgi kasvanud - nii tulemuste, meeskonna kui masinapargi, aga ka kliendibaasi ja ärisegmentide osas. Sealhulgas on mahukate masstootmiste kõrval jätkuvalt ka nii välismaiseid kui kodumaiseid idufirmade lahendusi, millele ettevõte on Gregi juhtimisel elektroonika tootnud ning mis loodetavasti meie kõigi jaoks mingil määral maailma muudavad. Olgu selleks jaanuaris Kuu uurimiseks NASA jaoks tehtud trükkplaadid või sügisene Baltikumi esimese päikeseauto aju. Greg on võtnud ettevõtte juhtimisse üle oma senise karjääri parimad oskused müügi ja äriarenduse valdkonnas, õppinud ameeriklasena ära sorava eesti keele ja võitnud sellega nii meeskonna kui kohalike klientide südamed. Ta hindab kõrgelt oma valdkondlikku ekspertiisi ehk on kursis valdkonna oluliste trendidega nii laiemalt kui ka detailides. Gregi salarelvaks on mõistagi ka tema meeskond, kes võttis uue juhi avasüli vastu ning toimetab uhkelt suurte eesmärkide nimel. Seega väärib Greg Grace Incap Estonia juhina kindlasti tiitlit Aasta Tööstur 2021.
Liviko juht Janek Kalvi.
Foto: Liis Treimann
Kandidaat 3: JANEK KALVI
Ettevõte: Liviko AS juhatuse esimees
Esitaja: Eesti Kaubandus-Tööstuskoda
Janek töötab Livikos alates 1999. aastast ning Liviko tegevjuhina alustas ta 2005. aastal. Liviko on viimastel aastatel teinud tugevat tööd, et turustada Eesti toiduaineid üle terve maailma. Oma džinne ekspordib Liviko 50 riiki üle maailma ning need on leitavad erinevates Duty Free sortimentides. Samuti võideti 2020. aastal ülemaailmsel reisikaubanduse konkursil „Frontier Awards 2020“ pärjati Crafter’s London Dry džinn CSR-i ehk jätkusuutlikkuse initsiatiivi kuldmärgiga. Sellega tunnustati Livikos välja mõeldud kadakamarjade taaskasutuse innovatsiooni.Kuigi meelelahutus-, toitlustus- ja külalislahkuse ning duty free ja travel retail-sektorid kukkusid pandeemia tingimustes oluliselt, tuli Liviko hästi toime ja eksport säilitas 62% eelmise aasta müügitulust. Samuti lisandusid uued eksporditurud ning kasvasid ka senised, sh kasvati oluliselt nii Soomes (kasv 37%), Venemaal (62%) kui ka Ukrainas (15%). Samuti kasvas hüppeliselt kange viina müük, sest seda hakati pandeemia tingimustes kasutama ka käte ja pindade desinfitseerimiseks. Samuti kasvatati 2020. aastal kasumit 23.1%(3,6 miljoni euro pealt 4,1 miljoni euroni). AS Liviko on 1898. aastal asutatud kvaliteetalkoholi ja mittealkohoolsete jookide tootja, eksportija ja maaletooja. Samuti kuulub kuulub Liviko Baltimaade kolme suurema alkoholifirma hulka, pöörates tootmise kõrval sama suurt tähelepanu alkohoolsete jookide ekspordile ja impordile. AS Liviko kontsern andis 2020. aastal tööd 264 inimesele. 2020. aasta müügitulu oli 84 303 937€, millest puhaskasum 4 143 418€2021 II kv kvartalis tasus ettevõteRiiklikke makse: 8 078 472.44€Tööjõumakse: 627 006.42€
Saunumi looja Andrus Vare.
Foto: Andras Kralla
Kandidaat 4: ANDRUS VARE
Ettevõte: Saunum Group AS omanik ja juht, Lapi MT ASi üks omanikest
Esitaja: Äripäev AS
Viimasel aastal eriti silma paistnud Andrus Vare on loonud toote, mis jagab saunaõhu ühtlaselt ära nii, et jalad ei külmeta ja pea juures pole häirivalt kuum. Andrus Vare on teinud suurepärast tootearendustööd, mille tulemusel on valminud seade, mis lahendab ära paljude jaoks häiriva probleemi ja annab seejuures tööd ka teistele tehastele Eestis. Reaalse probleemi lahendamine on toonud ettevõttele edu nii kodu- kui eksportturul. Saunumist on saanud edukas eksportöör, kelle kasvavatest tulemustest oleme viimase aasta jooksul börsiteadetest palju lugenud. Ettevõte ekspordib tänaseks mitmesse eri riiki ja vaatab ammu Euroopast kaugemale. Oma tootega arendab Vare ka Eesti saunakultuuri ja on andnud Eestile kui saunariigile uue hingamise. Andrus Vare otsustas oma ettevõtte ka börsile viia, millega andis tööstusjuht ka väikeinvestoritele võimaluse ettevõtte edust osa saada. Äripäeva silmis arendab Andrus Vare sellega ka investeerimiskultuuri ja finantskirjaoskust. Andrus Vare on inseneri ja tööstusjuhina kahtlemata eeskuju. Ta on ka avatud suhtleja, kes jagab ajakirjanikele alati kommentaare ja räägib kaasa ka teemades, mis ei puuduta ainult tema ettevõtet, vaid tööstussektorit laiemalt.
Kandidaat 4: ANDRUS VARE
Ettevõte: Saunum Group AS omanik ja juht, Lapi MT ASi üks omanikest
Esitaja: Eesti Masinatööstuse Liit
Andrus Vare on Võru lähedal Parksepas asuva Lapi MT omanik ja innovaatilise SAUNUMi lahenduse looja. Äärmiselt mõistlik tööstusliider, kes on õpetanud meid Eesti omatooteid ja tööstust armastama. Lisaks edukale äritalendile on Andruse süda hästi õiges kohas. Ta mõtleb kaasa väga paljudes olulistes küsimustes – regionaalpoliitika, patendid jm. Andruse eeskuju on täna see, kes innustab Eesti tööstuse tulevikku ja ainult postiivses suunas. Ta sõnumid on selged, toetavad ja asjalikud. Meil kõigil on temalt palju õppida. Eestlastel on väga vedanud, et Andrus Vare just siia on sündinud ja siin tegutseb. Koroonaajast on tema küll ainult osanud võtta ja võita.
PlasmaPro juht Tiit Talvaru.
Foto: Erakogu
Kandidaat 5: TIIT TALVARU
Ettevõte: PlasmaPro OÜ juhatuse liige ja Dipperfoxi brändi looja
Esitaja: Eesti Masinatööstuse Liit
Tiit Talvaru on PlasmaPro OÜ juhatuse liige ja Dipperfoxi kännujuurija brändi omanik. Tööstur, kes on üpris tagasihoidlik ja avalikkusele üpriski tundmatu, aga kes igapäevase tootmise kõrval suudab välja mõelda, konstrueerida ja ellu viia täiesti pööraseid ideid. Ta investeerib, ta kolis uutesse ruumidesse – temalt tuleb üha häid uudiseid. Tiit on kindlasti üks neist, kes annab Pärnumaale tööstusmaakonna tähenduse. Tiit väärib laiemat tähelepanu ennekõike oma järjekindluse ja heade ideede päriselt elluviimise eest. Ja on tavaline, et ta peale e-maili saamist lihtsalt võtab Sulle telefonikõne ja ütleb: "Tead, teeme ära!” Tiit on tööstur, kes ei lasknud end koroonaajast eriti häirida. Tiit on inimene, kes ei jää ootama pimedat juhust, vaid võtab ise asjad käsile.
Skeleton Technologies looja Taavi Madiberk.
Foto: Raul Mee
Kandidaat 6: TAAVI MADIBERK
Ettevõte: Skeleton Technologies OÜ, kaasasutaja ja tegevjuht
Esitaja: Meta Advisory Group OÜ
Taavi Madiberk on uue põlvkonna tippjuht, kelle asutatud kõrgtehnoloogiline ettevõte on tõusnud ülemaailmseks turuliidriks superkondensaatoritel põhinevate energiasalvestulahenduste valdkonnas, panustades rohepöördesse ning võimaldades energiat tõhusamalt ja heitmevabalt kasutada. Ettevõtluse arendamise ja müügi osas on Skeleton viimase aasta jooksul Taavi Madiberki juhtimisel allkirjastanud lepinguid superkondensaatorite tarnimiseks paljude uute klientidega, sealhulgas maailma juhtiva raudteetranspordi tootjaga CAF Power & Automation ja sõlmitud on strateegiline koostöö Jaapani tööstuskonglomeraadiga Marubeni Corporation, et siseneda Aasia autoturule. Ettevõte tarnib juba täna superkondensaatoreid Euroopa autotööstusele, sealhulgas Saksa originaalseadmete tootjatele, ja teatas eelmise aasta lõpus kokkuleppest Ühendkuningriigi ühe suurima bussitootjaga Wrightbus, mille vesinikbussid kasutavad nüüd Skeletoni tehnoloogiat. Need on vaid mõned näited Skeletoni viimastest ärisaavutustest. Skeleton Technologies käive kolmekordistus möödunud aastal ja ettevõte jätkab kiiret kasvu. Ettevõte kaasas investoritelt D-rahastusvoorus laienemiseks 70,4 miljonit eurot, tõustes seega Eesti enim raha kaasanud idufirmade etteotsa. 2021. aastal teatas Skeleton Technologies tootmise suurendamisest kasvava nõudluse rahuldamiseks, investeerides sellesse 50 miljonit eurot Saksamaa föderaalse majandus- ja energeetikaministeeriumi ning Saksimaa vabariigi toel. Ühtlasi võidakse kaaluda võimalust täiendava tehase ehitamiseks Eestisse. Märtsis teatasid Skeleton Technologies ja Tallinna Tehnikaülikool koostöölepingu sõlmimisest, millega soovitakse kujundada Eestist energiasalvestuse tehnoloogiate valdkonna kompetentsi- ja arenduskeskus. Märkimisväärne osa Skeletoni teadus- ja arendustegevusest tehakse Eestis ning ettevõte soovib siinset meeskonda laiendada. Maailma üks loetumaid majandusportaale Business Insider nimetas mais Taavi Madiberki elektrisõidukite vallas Euroopa seitsme olulisema tegija hulka. Samal kuul valiti Taavi Madiberk Tallinna Direktorite klubi poolt Aasta nooreks juhiks. Madiberk on ühtlasi aktiivne ühiskondlikus elus, kirjutades möödunud aasta jooksul mitmeid arvamusartikleid rohepöörde teemadel, pakkudes välja konstruktiivseid lahendusi, kuidas Eesti majandusele, täpsemalt cleantech ja tööstussektorile, uus tõuge anda. ELi tasandil oli ta ka EU Unicorns grupi kaasasutaja koos teiste 30 eduka Euroopa tehnoloogiaettevõtte asutaja ja tegevjuhiga (nagu Zalando, Adyen, Booking.com, Bolt, UiPath, Northvolt, Blablacar, kui tuua välja vaid mõned), kes teevad koostööd, et kiirendada rohelist ja digitaalset üleminekut ning tagada Euroopa juhtpositsioon järgmisel innovatsioonilainel. Kõigi nende saavutuste juures on Madiberkil kahtlemata suur roll, kuid ta ei jäta mainimata meeskonnatöö olulisust: „Olukorras, kus roheenergia ja rohetehnoloogiad on viinud maailma uue tööstusrevolutsiooni lävele, oleme Skeletoniga suutnud kindlustada oma positsiooni mitte tänu juhi kangelaslikkusele, vaid kogu meeskonna panusele.“
SRC Groupi omanik ja juht Hannes Lilp.
Foto: Andras Kralla
Kandidaat 7: HANNES LILP
Ettevõte: SRC Group OÜ omanik ja juht
Esitaja: Ettevõtluse Arendamise Sihtasutus
Hannes Lilp on mereteenuste ettevõtte SRC Group omanik ja juht, kelle juhtimisel kasvas ettevõtte 2020. aasta müügitulu enam kui 68% 21,5 miljoni euroni. Sealjuures oli ekspordi müügitulu absoluutmaht 21,18 miljonit. Ettevõtte ekspordi müügitulu protsentuaalne kasv perioodil 2018-2020 on olnud 368%. Lisandväärtuse kasv töötaja kohta perioodil 2018-2020 on olnud aga 196%. SRC Group on oma projekte viinud läbi kõikides maailmajagudes ja praegugi toimuvad praktiliselt kõik nende projektid välismaal. SRC otsib pidevalt ka uusi võimalusi eristuvate tehnoloogiate kasutuselevõtuks ja arendamiseks. Ettevõte tegeleb koostöös TalTechiga autonoomsetele laevadel kasutatava automaatse sildumissüsteemi arendamisega. Ettevõte näeb, et tulevikus suudetakse oma disaini-inseneeria osakonnaga välja töötada ja turule tuua erinevaid teadmistemahukaid lahendus. SRC Groupi põhiline suund pandeemiaga toimetulekul oli tagada töös olevate projektide jätkumine ja uute projektide leidmine, mis lubaks säilitada ettevõtte kõrge kompetentsiga spetsialistide ja juhtide töökoormuse ning töötasu. Ettevõte saab tõdeda, et suudeti säilitada kõigi oma töötajate baastöötasu ning pole pandeemiast tulenevalt töötajaid koondanud. Samuti on tähelepanuväärne, et SRC Group ei ole küsinud riigilt toetust pandeemiaga toimetulekuks, kuigi ettevõtet mõjutas koroona tuntavalt, kuna vähesed kruiisitööstuse projektid olid neil töös ja uusi projekte ei õnnestunud leida. Ettevõtte olukorda leevendas traditsiooniline kaubavedu ja off-shore nafta, mis soodustas uute tellimuste leidmist.Hannes Lilpi juhtimisel panustab SRC regulaarselt laste ja noorte abistamisse ning arengusse. Näiteks toetab ettevõte regulaarselt SOS Lasteküla. Lisaks toetab ettevõte regulaarselt ka spordiorganisatsioone.
Estonian Celli juht Siiri Lahe.
Foto: Andras Kralla/Äripäev
Kandidaat 8: SIIRI LAHE
Ettevõte: Estonian Cell AS-i juhatuse liige
Esitaja: ABB Eesti
Siiri Lahe on Estonian Celli üks juhtfiguure olnud juba ligi kümme aastat. Selle aja jooksul on Siiri roll ettevõtte arendamisel olnud märkimisväärne. Oleme oma ühiste projektide jooksul korduvalt kogenud, et Siiri Lahe on koostööle suunatud juht, kes väärtustab avatust ja koostöövalmidust – seda nii oma klientide, partnerite, töötajate kui ka kohaliku kogukonna suunal. Estonian Cell on leidnud võimalusi, kuidas avada oma uksi ja tutvustada enda saavutusi energiaefektiivsuse valdkonnas teistele Eesti töösturitele ka koroonaaja keerulistes tingimustes. Kuigi viimased paar aastat on ettevõttele olnud väljakutsete rohked, on Estonian Cell jätkuvalt hoidnud au sees ettevõtte keskkonnasõbralikku mõttelaadi. Kuna energiaefektiivsus on ABB üks nurgakividest, väärtustame Estonian Celli puhul just nende mõttelaadi ja järjepidevat tööd selles valdkonnas. Maailmaturgude olukord ja väljakutsed koroonaviirusega on olnud keerulised paljude jaoks. Hea meel on olnud tõdeda, et Estonian Cell jätkab valitud kursil. Peame oluliseks tõsta esile meie tööstusjuhtide ka nö vaikset järjepidevat tööd, mitte keskenduda märkama ainult uusi suursaavutusi. AS Estonian Cell on Kundas asuv haavapuitmassi tehas, mis alustas tootmist 2006. aasta aprillis. Täiesti uue tehase rajamisinvesteeringu maht oli 153 miljonit eurot, mis oli seeläbi suuruselt teine välisinvesteering Eesti tööstusesse. AS Estonian Celli haavapuitmassitehas on automatiseerimise musternäidis, mis võimaldab toota ligi 170 000 tonni puitmassi aastas. Tehase puitmassi kasutatakse trükipaberi, kartongi, pehmepaberi ja erikasutuseks mõeldud paberi tootmises. Tehases kasutatav uudne tehnoloogia paneb aluse keskkonnasõbralikule tootmisele – bioloogiline veepuhastusjaam võimaldab nii bioloogilise kui keemilise hapnikuvajaduse kõrgeimat puhastusastet (üle 90%) selles tööstusharus. Efektiivse ja keskkonnasõbraliku tootmise käigushoidmisele aitavad muuhulgas kaasa ka kaks Eesti suurimat, 17-megavatist jõujaama. Energiaefektiivsus ja keskkonnasõbralikkus on ettevõttele peamised võtmesõnad, kuna Estonian Cell tarbib 3% kogu Eesti energiakogusest.
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077