Autor: Sigrid Kõiv • 12. august 2020

Metallitööstuse Repston juht: töötajate vähenemise taga on "kaabude" poliitika

Koroonakriisist on veel liiga vara järeldusi teha, leiab Repston OÜ juhatuse liige Edwin Jakobson. Oluline eeldus kriisist väljumiseks on stabiilsed partnerid ja kindlad kliendid.
Edwin Jakobson
Foto: Meeli Küttim

"Oskustöölisi pole sektorisse saada ja töötajate vähenemise taga on „kaabude“ poliitika," märgib värskes Äripäeva Infopanga masina- ja metallitööstuse kvartaliraportis metallitööstuse Repston OÜ juht Edwin Jakobson.

Järgneb intervjuu Edwin Jakobsoniga.

Kas masina- ja metallitööstuse ettevõtete jaoks on kriisi põhi läbitud või on hullem veel ees?

Kuna koroonaviiruse näol oli ja on tegemist väga ootamatu olukorraga, siis on hetkel raske midagi ennustada. Ettevõtetel, kes kriisiolukorraga hakkama saavad ja edasi suudavad tegutseda, peab olema stabiilne partnerlus ja kindlad kliendid. Ning iga olukorda, olgu see kriis või edusammud, tuleb pidevalt analüüsida ja järeldusi teha.

Ka meid pani see uudne olukord teistmoodi mõtlema, oli omamoodi äratuseks. Me analüüsisime koroonakriisiga seoses olukorda ja mõistsime, et peame panema rõhu n-ö omatoote arendusele. Omatoodete omamine annab suurema iseseisvuse ja me ei ole nii sõltuvad ainult tellijast - saame tootmist suunata vastavalt turu vajadustele.

Loe lisaks
Masinaliidu juht Triin Ploompuu: võõrtööjõu piirangud hakkavad piirama Eesti majanduskasvu

Majandustulemused näitavad, et töötajate arv sektoris on 3,4 protsenti kahanenud. Terve eelmise aasta oli töötajate arv sektoris üsna stabiilne. Seega, mis on töötajate vähenemise taga?

Oskustöölisi pole sektorisse saada ja töötajate vähenemise taga on „kaabude“ poliitika. Sektori tööjõu temaatikat mõjutab valitsuse võõrtööjõu vastu suunatud poliitika väga oluliselt.

Loomulikult tuleb tootmise efektiivsemaks muutmisse investeerida: meie investeerisime eelmise aasta lõpul ja selle alguses 1,5 miljonit eurot. Ent kõigis etappides masin kvalifitseeritud töötajat ikkagi ei asenda.

Teie ettevõtte töötajate arv on püsinud stabiilsena, kuigi teise kvartali käive kahanes võrreldes eelmise aasta teise kvartali käibega. Milline tuleb Teie arvates sügis teie ettevõttes?

Kasutame palju renditööjõudu ja selle puudumine annab tunda. Käibe kahanemine oli seotud ka kolimisega äsja valminud tootmishoonesse, kuid nüüd tõmbame järele. Meid viirus ei puudutanud, tegime tööd ja jälgisime hoolikalt reegleid.

Ka teie ettevõtte töötajad saanud palgahüvitist. Kuidas hindate riigi abimeetmeid? On need olnud piisavad?

Palgahüvitisest oli suur abi, ka maksusoodustused aitaksid hästi. Laenamisega on asi lihtne: kui ettevõttel on langus, siis ei anna keegi laenu või küsib Kredex üüratut garantii tasu, mis muudab laenamise mõttetult kalliks.

Pane tähele!

Masina- ja metallitööstuse kvartaliraportit saab tellida Äripäeva e-poest.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077