Autor: Majandus- ja kommunikatsiooniministeerium • 15. mai 2020

Konkurss ELi digitaalse innovatsiooni keskuse võrgustikus Eesti riigi soovitusel osaleva konsortsiumi leidmiseks

Majandus- ja kommunikatsiooniministeerium valmistab ette konkurssi, mille võitja saab riigi soovitusel osaleda Euroopa Liidu digitaalse Euroopa programmi raamides loodava EL digitaalse innovatsiooni keskuste võrgustiku alaprogrammi suunatud taotlusvoorus.
<em >Digitaalse Euroopa programm</em> on EL rahastusperioodi 2021-2027 raamprogramm, mille raamides rahastatakse EL digitaalse innovatsiooni keskuste piiriülese võrgustiku rajamist.
Foto: Pixabay

Konkursiga koondatakse äriplaanide vormis eelprojektid ning hinnatakse neid. Konkursi tulemusena selgitatakse välja see Eesti ülikoole ja ettevõtjaid koondav konsortsium, kellel riik soovitab koostada ja esitada EL Komisjoni poolt korraldatavas suunatud taotlusvoorus põhiprojekti.

Osale infotunnil!

Konkursi tingimusi tutvustav infotund toimub veebis, 20. mail kell 15-17, on avatud kõigile, nii inglise kui eesti keeles ning osaleda saab sellelt lingilt.

Digitaalse Euroopa programm on EL rahastusperioodi 2021-2027 raamprogramm, mille raamides rahastatakse EL digitaalse innovatsiooni keskuste piiriülese võrgustiku rajamist. Selle võrgustiku eesmärk, nõuded osalejatele ja kõik muud tingimused on EL Komisjoni poolt tehtud avalikult kättesaadavaks ning kokku võetud alamprogrammis European Digital Innovation Hubs in Digital Europe Programme Draft Working Document 30-03-2020. Vastavalt alamprogrammi võimalustele ning Eesti ettevõtete arenguvajadustele, osutab EL piiriüleses digitaalse innovatsiooni keskuste võrgustikus Eesti riigi soovitusel osalev konsortsium Eestis paikneva digitaalse innovatsiooni keskusena ettevõtetele tehisintellekti ja robootika rakendustega seotud teenuseid tööstuse digitaliseerimise ja ringmajanduse valdkondades.

Eesti paiknev digitaalse innovatsiooni keskus kujutab endast EL piiriülese võrgustiku kohalikku kontaktpunktii, mis võimaldab juurdepääsu kõige uuematele tehisintellekti lahendustele, sh nii Eestis kui võrgustiku teistes riikides paiknevates kontaktpunktides. Eestis paikneva kontaktpunkti fookusvaldkonnaks on tehisintellekti ja robootika rakendamine tööstuse digitaliseerimise ning ringmajanduse valdkondades. Eestis paiknev digitaalse innovatsiooni keskus peab olema võimeline osutama väikestele ja keskmise suurusega ettevõtetele tasuta ning suurettevõtetele ja avalikule sektorile tasulisi tehisintellekti rakenduste katsetamisega seotud teenuseid test before invest põhimõttest lähtuvalt. Nende teenuste osutajateks võivad olla nii ülikoolid, laborid, tehnoloogiaid tarnivad ettevõtted kui ka kontserni kaasatud robotite koostajatest või tootjatest ettevõtluspartnerid. EL piiriülese võrgustiku kohalik kontaktpunkt saab EL vahenditest oma ülesannete täitmiseks riigiabi.

Konkursil osalemiseks peab konsortsium vastama mitmetele tingimustele. Eelkõige peab olema võimekus osutada tehisintellekti ja robootika rakendamisega seotud teenuseid tööstuse digitaliseerimise ning ringmajanduse valdkondades, sealhulgas peab olemas olema valdkondlik teadus- ja insenertehniline infrastruktuur ja töötajad rakenduste väljatöötamiseks ja testimiseks. Samavõrra oluline on kompetentne juhtimine, oskused ning tehnilised võimalused tehisintellekti ja robootika põhiste teenuste väljatöötamiseks ning katsetamiseks tööstuse ja ringmajanduse valdkondades. Kuna Eestil on praktiliselt võimalik saada digitaalse Euroopa programmist rahastus ainult ühele digitaalse innovatsiooni keskusele, siis ootame osalema konsortsiume, kuhu on kaasatud kõik Eesti tehisintellekti ja robootika rakenduste kompetentsiga ülikoolid.

Kui Eesti konkursi võitja osutub edukaks ka EL Komisjoni suunatud taotlusvoorus ja saab EL poolt positiivse rahastusotsuse, siis toetab riik omaosalusega 50% ulatuses. Seetõttu peab konkursil osalevatel konsortsiumidel olemas olema nii administratiivne ja juriidiline võimekus koostada projekte ning sõlmida lepinguid EL Komisjoniga kui ka EL digitaalse Euroopa programmi rahaliste vahendite suurusele vastav finantsvõimekus ja EL ning riigiabi haldamise võimekus. Konkursil osalemiseks esitab nõuetele vastav konsortsium hiljemalt 31. juuliks 2020. a. eelprojekti.

Eelprojekt esitatakse eesti keeles ja äriplaani vormis. Keskne on konsortsiumi kontseptsioon, milles näidatakse võimalikult üksikasjalikult ära see, kuidas konsortsium plaanib hakata ettevõtetele osutama tehisintellekti ja robootika alaseid teenuseid tööstuse digitaliseerimise ja ringmajanduse valdkondades. Äriplaanis esitatakse aga ka üldandmed kõigi konsortsiumi partnerite ning osalejate kohta; konsortsiumi juhtimisstruktuur, muuhulgas riigi esindaja ning kõigi konsortsiumis osalejate ülesanded ja vastutusalad; ülevaade tehisintellekti ja robootika alaste teenuste osutamiseks vajamineva valdkondliku teadus- ja insenertehnilist infrastruktuuri võimalustest ning töötajate oskustest; kõigi partnerite esindusõigusliku isiku nõusolek konsortsiumis osalemise kohta ja põhiprojekti kogueelarve.

Eelprojekte hindab infotehnoloogia- ja väliskaubandusministri käskkirjaga nimetatud hindamiskomisjon ning samas käskkirjas toodud hindamise kriteeriumuide alusel. Kogu info avalikustatakse MKMi kodulehel. Konkursi võitjaks tunnistatakse ning Eesti riik teeb EL Komisjonile ettepaneku eelprojektide hindamise kriteeriumite alusel kõige suurema koondhinde saanud eelprojekti koostanud konsortsiumi edasipääsemise kohta liikmesriikide soovitatud konsortsiumitele suunatud taotlusvooru.

Põhiprojektile esitatavad nõuded kehtestab EL Komisjon ning avaldab need liikmesriikide soovitatud konsortsiumidele suunatud taotlusvoorus. Täpsema informatsiooni suunatud taotlusvooru korralduse kohta leiab EL Komisjoni materjalist European Digital Innovation Hubs in Digital Europe Programme Draft Working Document 30-03-2020. Seda dokumenti tuleks väga hoolikalt lugeda ja enne eelprojektide koostamisel.

Konkursi võitjaks tunnistatud konsortsium on kohustatud mitte hiljem kui 14 kalendripäeva enne põhiprojekti EL Komisjonile esitamise tähtaega esitama põhiprojekti läbivaatamiseks MKM-ile, kellel on õigus nõuda põhiprojektis sisalduva projekti kestuse, tegevuste, eesmärkide, tulemuste ja kulude kohta täiendavate andmete ja dokumentide esitamist. Juhul kui selgub, et konsortsium ei plaani osutada ettevõtetele tehisintellekti ja robootika rakendustega seotud teenuseid tööstuse digitaliseerimise ja ringmajanduse valdkondades või kui konsortsiumi majanduslik olukord on selliselt halvenenud, et projekti elluviimine on ohustatud, siis on MKM-il õigus loobuda konkursi võitja kohta tehtud ettepanekust konsortsiumi edasipääsemise kohta liikmesriikide soovitatud konsortsiumitele ja informeerida sellest EL Komisjoni.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077