Autor: Allan Rajavee • 14. veebruar 2020

Järgmine Tõrva puidutööstus seisab silmitsi võlgadega

Kui mullu lõppes ASi Ritsu tegevus Tõrvas asuvates tootmisruumides (pildil), siis sel aastal on raskustes samuti Valgamaa väikelinnas asuv Scandinavian Furniture.
Foto: Indrek Susi
Kui mullu kustus äriregistrist Tõrva lähistel puitmaju tootnud Ritsu nimi, siis sel aastal on raskustesse sattunud Valgamaa väikelinna suuruselt teine maksumaksja, puidust kõva ja pehmet mööblit tootev Scandinavian Furniture.

Kolmapäevase seisuga oli Tõrva mööblitootja maksuvõlg 110 317 eurot ja samuti on ettevõttel üleval ligikaudu 13 000 euro eest muid võlgasid. Viimati esitasid Scandinavian Furniture juhid majandusaasta aruande 2017. aastal, kus tõdeti, et ettevõttele tõi üle 110 000eurose kahjumi tarnelepingu katkemine Saksa turu vahendaja Nordic Bet Factoriga.

2017. aastal langetas Tartu halduskohus Scandinavian Furniture kasumit söönud otsuse, millega leiti, et Tõrva mööblitööstusesse kanti üle maksuvõlgadesse sattunud ning samuti samas valdkonnas tegutsenud osaühingu Flashtrade varad. Kuna selle käiguga sai Tõrva mööblitööstusest Flashtrade'i õigusjärglane, pidi Scandinavian Furniture tasuma Flashtrade'i 137 000eurose maksuvõla.

Samas oli 2017. aastal Scandinavian Furniturei müügikäive 6,6 miljonit eurot ja omakapital ulatus natuke üle miljoni euro. Ühtlasi vaatas ettevõte tulevikku helgelt, sest kuigi äsja oli katkenud leping Nordic Bet Factoriga, avaldati 2017. aasta tegevusaruandes, et Tõrva ettevõtte sõlmis uue müügilepingu Saksa postimüügihiiuga Otto GmbH & Co.

Scandinavian Furniture plaanis kolme aasta eest teenida müügilepingust Ottoga 2018. aastal 715 000 eurot ja 2019. aastal 1,5 miljonit eurot.

Maksu- ja tolliametile esitatud auditeerimata käibenumbrid näitavad aga, et 2019. aastal langes mööblitootja käive võrreldes eelmise aastaga kõigis kvartalites – kui 2018. aasta neljandas kvartalis oli Tõrva mööblitöötja käive 2,2 miljonit eurot, siis 2019. aasta viimases kvartalis oli käive ligikaudu 900 000 eurot vähem ehk 1,3 miljonit eurot.

Loe pikemalt Äripäevast.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077