Autor: Majandus- ja kommunikatsiooniministeerium • 21. jaanuar 2020

Tööstuspoliitika ekspertkogu

Tööstuspoliitika rohelise raamatu tegevuskava elluviimiseks on Majandus- ja kommunikatsiooniministeerium käivitanud koostöökogu Tööstus 2030, mis koordineerib tööstuspoliitika tulevikutegevusi ning nende täitmist.
Siin on vaid osa tööstuspoliitika ekspertkogu liikmetest, kelle ülesanne on koordineerida tööstuspoliitika tulevikutegevusi ja nende täitmist.

Tööstuspoliitika rohelise raamatu (TPRR) ülesandeks on defineerida tööstusvaldkonna kitsaskohad ning pakkuda lahendusi koordineeritud poliitikate elluviimiseks. See on koostatud kaasava poliitikakujundamise põhimõttel ning eelnenud arutelud said alguse juba 2016. aastal.

Tööstuspoliitika rohelise raamatuga lepiti kokku 6 mõõdikut, mille alusel mõõta riigi, tööstusettevõtete ning neid esindavate erialaliitude vahelise koostöö efektiivsust Eesti tööstuse konkurentsivõime edendamisel. Ühtlasi sai Majandus- ja kommunikatsiooniministeerium ülesandeks luua tööstuspoliitika ekspertrühm ja koordineerida selle tööd. Ettevõtlus- ja infotehnoloogiaministri käskkirjaga loodigi 2018. aasta mais Tööstus 2030 ekspertkogu, mis on siiani regulaarselt kogunenud ning jätkab väliskaubandus- ja infotehnoloogiaministrit tööstuse teemadel nõustava koguna ka 2020. aastal.

Ekspertkogusse kuuluvad tööstuse erialaliitude poolt nimetatud ettevõtjad juhatuse liikme tasemel ning tööstuse vaates olulisemate ministeeriumide tippjuhid.

Tööstus 2030 ekspertkogusse kuuluvad:

• Priit Lind, Eesti Masinatööstuse Liit

• Marek Kase, Eesti Metsa- ja Puidutööstuse Liit

• Veljo Ipits, Eesti Toiduainetetööstuse Liit

• Otto Richard Pukk, Eesti Infotehnoloogia ja Telekommunikatsiooni Liit ning Eesti Elektroonikatööstuse Liit

• Ruth Oltjer, Kaubandus- ja Tööstuskoda

• Andreas Laane, Tööandjate Keskliit

• Martti Lemendik, Eesti Trüki- ja Pakenditööstuse Liit

• Jaanus Tiisvend, Eesti Elektritööstuse Liit

• Priit Orumaa, Eesti Keemiatööstuse Liit

• Indrek Reimand, Haridus- ja Teadusministeerium

• Viljar Lubi, Majandus- ja Kommunikatsiooniministeerium

• Dmitri Jegorov, Rahandusministeerium

Tööstus 2030 töörühmad

Ekspertkogus arutlusele tulevad teemad arutatakse läbi Tööstus 2030 erinevates töörühmades ning tänaseks on selle formaadi osas juba kahe aasta kogemused. Ühest küljest nii tööstuse jaoks oluliste teemade väljasõelumisel ja lahenduste leidmisel koostöös erialaliitudega kui teisest küljest ka tööstusele oluliste väljakutsete sidumisest erinevate ministeeriumide teemadega.

Oluline on ka mainida, et tööstuspoliitika rohelise raamatuga on kokku lepitud, millised on need algatused, millega Majandus- ja kommunikatsiooniministeerium peab ettevõtlus- ja infotehnoloogiaministri haldusalas välja tulema. Seejuures sõltub seatud konkreetsete eesmärkide saavutamine aga koostööst, sh koostööst nii ettevõtete vahel, erialaliitude koostööst ministeeriumidega kui ka ministeeriumide vahelisest koostööst.

Tööstus 2030 töörühmades toimunud arutelude põhjal oleme tellinud mitmeid uuringuid, neist kõige olulisem on maksude teemaline uuring. Nimelt oli 2018. aasta aruteludes läbivaks teemaks tootmissisendite hinnad, mis väidetavalt on riiklike maksude ja tasude tõttu Eestis oluliselt kallimad kui naaberriikides, kellega paratamatult konkureeritakse. Kiire pilk Eurostati ütleb näiteks kohe, et suurele tööstusettevõttele lisandub Eestis elektrile ca kolm korda rohkem makse ja tasusid kui Rootsis.

Rahvusvahelised edetabelid enamasti sellistesse maksusüsteemi valdkonnaspetsiifilistesse nüanssidesse ei süvene, mistõttu on Riigikantselei strateegiabüroo tellinud erapooletu uuringu Eesti maksusüsteemi konkurentsivõimest, rõhuasetusega kohalike tööstusettevõtete tootmissisendite hindu mõjutavatel maksudel ja tasudel võrdluses naaberriikidega. Töö eesmärgiks on välja selgitada, kuidas mõjutavad uuritavad maksud ja tasud Eesti tööstusettevõtete konkurentsiolukorda ning kas uuringu põhjal on põhjust teha poliitikasoovitusi maksude ja tasude muutmiseks.

Tööstus 2030 tööplaan

Tööstus 2030 käesoleva aasta tööplaanis on neli töörühma kolmel teemal:

• I ja IV kvartalis keskendume finantsinstrumentidele;

• II kvartalis tööstuse sisendile Eesti kliima- ja energiapoliitikas;

• III kvartalis tööstuses vajalikele oskustele.

Siinkohal kutsume kõiki häid koostööpartnereid – kõiki tööstuse erialaliite - senisest laiemalt kaasama Tööstus 2030 aruteludesse oma valdkonna ettevõtteid. Ettevõtetel, kes soovivad saada infot seniste arutelude ja tulemuste kohta, soovitame aga ühendust võtta oma erialaliiduga.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077