Autor: Kersti Kuusksalu, EASi tööstuse digitaliseerimise projektijuht • 16. detsember 2019

Tööstuse arendusmaratonide abil sünnivad uued digitaalsed ja innovaatilised lahendused

Viimase kahe aasta jooksul on EAS koostöös Tehnopoliga korraldanud Targa Tööstuse ideepäevade ja arendusmaratonide sarja, mille eesmärk on aidata tööstusettevõtetele luua uusi lahendusi protsesside ja toodete lisandväärtuse tõstmiseks IT-koostööpartnerite abiga. Läbi uue kompetentsi kaasamise on tööstusettevõtetel võimalik keskenduda oma väljakutse lahendamisele ja esmase prototüübi välja töötamisele.
Targa Tööstuse arendusmaratonil parimate sekka valitud Suckõrs
Foto: EAS

Digitaliseerimine ja innovatsioon on tööstussektori lahutamatud osad, mis aitavad ettevõtetel väärtusahelas kõrgemale liikuda. Targa Tööstuse ürituste osavõtunumbrid näitavad, et Eesti tööstusettevõtete ja IT-ettevõtete vahel kokkupuutepunkti loomine on olulisel kohal. Arendusmaratonidel loodavad koostööprojektid aitavad tõsta tööstusettevõtetes tehnoloogiliste lahenduste loomiseks kompetentsi ning aitavad ka IT-ettevõtetel mõista tööstussektori spetsiifilisi vajadusi. Seeläbi luuakse üha rohkem tööstusettevõtete arenguks vajalikke digitaalseid ja innovaatilisi lahendusi.

Seni on Targa Tööstuse ürituste sarjas toimunud kaks ideepäeva ning kolm arendusmaratoni, mille jooksul on 41 tööstusettevõtet saanud oma ettevõtte väljakutsele lahenduse. Parimateks on valitud RPV, Cannery, Fractory, Ericsson Eesti, Enics ja Suckõrs.

Välja töötatud lahendusi on väga erinevaid. Pilliroost joogikõrte tootja Suckõrs meeskond lõi näiteks automaatse pilliroo lõikamise süsteemi füüsilise prototüübi, mis on võimeline fototuvastuse abil registreerima pilliroos olevad jätkukohad ja andma saele vastava informatsiooni selle eemaldamiseks. Afterone meeskonnas loodi aga tarkvaraline lahendus, mis võimaldab andmekogumise automatiseerimist toote 3D-mudeli põhjal hinnapäringute ja -pakkumiste tegemise kiirendamiseks.

Osalenud ettevõtted on hinnanud Tark Tööstus ürituste sarja väga vajalikuks kontaktpunkti loomiseks ja reaalse abi saamiseks tööstusettevõtete probleemide lahendamisel, kuna üritustel viiakse kokku probleemiomanik lahenduse pakkujaga. Samuti on väärtustatud üritusel alternatiivsete ideede tekkimist ehk teisisõnu tekib võimalus avardada vaatenurka ja mõelda nii-öelda kastist välja. Loomulikult on oluliseks peetud väärtuslike kontaktide teket ning kõrgelt on hinnatud ka mentortuge, millega on aidatud meeskondadel pisiasjadele ja alternatiividele tähelepanu pöörata. Lisaks on mentoreid tunnustatud kui oma ala professionaale ja väga inspireerivaid tegelasi.

Tark Tööstus ürituste sarja korraldamisel on EAS koos Tehnopoliga tõdenud, et eelkõige õigustavad end arendusmaratonid, kuna osalevatel meeskondadel on võimalus jõuda kas reaalse tarkvaralise või riistvaralise prototüübi valmimiseni ürituse lõpuks. Järgmiste ürituste korraldamisel peab EAS oluliseks rohkem toetada riistvaraliste prototüüpide valmimist, mis võimaldab meeskondadel lahendusi testida ning anda parem ülevaade lahenduse kasutamise ning funktsionaalsuse kohta. Seeläbi on võimalik juba ürituse jooksul kavandada tootearenduses vajalikke muudatusi. Järgmise arendusmaratonide sarjaga alustatakse 2020. aasta sügisel.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077