Autor: Kristjan Pruul • 9. detsember 2019

Kunda Nordic: seadmete sisse-välja plaksutamine ei tasu ära

Meelis Einsteini hinnangul läheb tarbimise juhtimine hinda alles pärast põlevkivikatelde eemaldumist elektritootmise turult.
Foto: Andres Haabu
Eestis on korduvalt otsitud võimalusi suurte elektritarbijate abil vähendada nõudlust selle tipus, kuid edutult. Küsimus on Kunda Nordic Tsemendi juhi Meelis Einsteini sõnul peamiselt hinnas.

"Seni ei ole see majanduslikult mõttekas olnud, sest oma tootmise pidurdamisest ja suurte seadmete sisse-välja plaksutamise eest ei ole turg nõus piisavalt maksma," ütles Einstein.

Kunda 48miljonise aastakäibega tsemenditööstuses on elekter kõige suurem kulurida, sellele kulus 2018. aastal 5,8 miljonit eurot. Einstein ütleb, et nende hinnangul on kõige järjekindlamalt teenust arendanud Virtuaalne Elektrijaam ja nendega on koostööd alustanud ka Kunda Nordic. "Eks paistab, mis sellest välja tuleb."

Suurtarbijale on Einsteini sõnul kasulikum ise arendada targemat juhtimissüsteemi, mis võtab arvesse elektri turuhinda – aitab tipud maha lõigata ja rohkem odavamat energiat kasutada. "Tootmises suuremjagu seadmetega nii kahjuks teha ei saa, kuna see on keerukam kompleks, mis on seotud tootmisprogrammi, materjalivoogude, inimeste ja kõige muuga," tõdes ta.

Loe pikemalt Äripäevast.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077