Autor: Maarit Eerme • 13. november 2019

Mutso: Eesti ettevõtjatel on Saksamaal palju võimalusi

Saksa-Balti Kaubanduskoja juhi Tarmo Mutso sõnul võib statistiliselt rääkida küll Saksamaa turu jahenemisest, kuid see on Eesti ettevõtete jaoks pigem hea võimalus siseneda Saksa turule, et pakkuda soodsamaid ja efektiivsemaid lahendusi.
Tarmo Mutso
Foto: Saksa-Balti Kaubanduskoda

Tarmo Mutso märgib, et Saksamaa turg on suur ja meie pakkumist see mõjutada ei saa. "Meie mahud ei ole sedavõrd suured," põhjendab ta.

Mutso märgib veel, et üks põhjus, miks eestlastel Saksamaal hästi võiks minna, on ka see, et sealsed ettevõtjad on pigem harjunud end mugavalt tundma. "Kui mingil hetkel nähakse, et asjad ei ole head, siis hakatakse mõtlema, kuidas efektiivsemaks muutuda ja milliseid uuendusi ellu viia," põhjendab Mutso ja lisab, et siis ollakse palju altimad vaatama ka teiste koostööpartnerite poole.

Tema hinnangul on Eesti ettevõtetel Saksamaal palju võimalusi paremate lahenduste pakkumiseks. "Usun, et mõnes valdkonnas tasub kriisi positiivsena näha ja oma pakkumine teele panna," julgustab ta.

Saksamaa ettevõtjad on aga konservatiivsed ja umbusklikud, kuid nad hindavad usaldust ja tahavad tundma õppida ettevõtet või inimest, kellega tulevikus koostööd alustatakse. "Kellestki loobumine ei ole nende jaoks kerge samm. Vaatamata kõigele on Eesti jätkuvalt vähetuntud ja kauge maa, kuid Saksa ettevõtja on ratsionaalne - kui äri on võimalik meie poolt pakutava lahendusega parendada, siis seda ta ka teeb," kirjeldab Mutso Saksa ettevõtjat.

Mutso rõhutab, et oma toodet või teenust tutvustades tuleb olla järjekindel ja tekitada usaldust.

Tule osalema!

29. novembril toimub Kultuurikatlas Eesti-Saksa majanduskonverents ja gala.

Konverents keskendub kahe riigi omavahelisele majandussuhetele ja ettevõtete koostööle. Konverentsil vaatame, mis on viimase 25 aasta jooksul toimunud ning kuhu võiksid koostööd edasi areneda. Millised on Eesti ettevõtete võimalused teha suuremat koostööd Saksamaa ettevõtetega.

Tutvu põneva konverentsi programmiga ning registreeru soodushinnaga SIIN.

Miks tasub Saksa turul tegutseda?

Saksa turg on suur ja avatud väga erinevatele valdkondadele. "Siin on igale ettevõttele oma valdkond olemas," rõhutab Mutso. "On näiteid, kus kontakt on saadud pikaajalise töö tulemusena, ja näiteid, kus jõutakse kokkuleppeni esimesel või teisel kohtumisel."

"Ei maksa karta suuri tuntuid Saksa ettevõtteid, sest ka nemad on avatud uuele koostööle ning vaatavad aktiivselt ringi. Seda näitavad Saksa suured investeeringud Eestisse ja Baltikumi," julgustab ka Saksa-Balti Kaubanduskoja esindaja Anneli Duarte. Ta toob näiteks gaasiettevõtte Linde, mis avas enda kontori Eestis, sest näeb tugevusena siinset IT- ja logistikasektorit.

Näiteks ka Continental avas oma tehase Leedus. "Mitmed investorid on vaatamas Eesti poole ja seetõttu otsitakse ka erinevaid kohalikke koostööpartnereid," sõnab Duarte.

Pane tähele!

Kuidas leida koostööpartner messi abil?

*Külastage messe. Saksamaal olevad messid on kohalikele väga olulised ning neid külastab väga palju ka inimesi mujalt maailmast. Seal on suur osa Saksamaa turule sisenejatele vajalikud kontaktid.

*Saksamaal peab olema füüsiliselt koha. Vajalik on näha inimesi, soovituslik on tunda ka keelt.

*Kui läheb hästi, tuleb ennast ikkagi messil näidata.

*Messil saab oluliselt lihtsamalt kontakti kätte, kui ise ringkäik üle Saksamaa teha.

*Ennast tuleb tutvustada ja endast rääkida, muidu on keeruline.

NB! Kuula ka raadiosaadet „Läbilöök: Saksa eri“, kus ühisrahastusplatvormi Estateguru äriarenduse juht Mihkel Roosme räägib ettevõtte Saksa turu vallutusplaanidest.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077