Autor: Eliisa Matsalu • 8. oktoober 2019

Minister Kert Kingo: kohtun ettevõtjatega nii palju kui võimalik

Väliskaubandus- ja IT-minister Kert Kingo ütles intervjuus Äripäevale, et kohtub ettevõtjatega nii palju kui võimalik ja et nende praegune põhimure on tööjõud. "Soovitakse sisse tuua odavat tööjõudu kolmandatest riikidest," lisas minister.
Väliskaubandus- ja IT-minister Kert Kingo
Foto: LIIS TREIMANN

Järgneb katkend minister Kert Kingo Äripäevale antud intervjuust:

Kui palju on teie poole pöördunud ettevõtjad?

Kogu aeg, nii palju kui vähegi leian vaba aja, saan nendega kokku. Eesmärk on ära kuulata nende mured ja vaadata, kas saan olukorda paremaks teha, kui on mingid probleemid.

*Milliste probleemidega teie poole enim pöördutakse?

Praegu on domineeriv ikka tööjõumure. Soovitakse sisse tuua odavat tööjõudu kolmandatest riikidest.

Mida te neile ütlete?

Olen öelnud oma seisukoha välja. Kui nende argument on, et Eesti inimene ei taha neid lihtsaid töid teha, siis täpselt neid samu lihtsaid töid teevad eestlased Soomes, Rootsis või Norras või Skandinaavia maades või igal pool väljaspool Eestit. See järelikult ei ole põhjus. Lahendus ei ole see, et viime eestlased välja ja toome uued inimesed asemele.

Olen käinud Tallinnast väljaspool. Seal on probleemid nii tööjõu kui ka investeeringute osas. Maal on raske saada Kredexist laenu, et ettevõtlust arendada. Siin on meil meetmed töös.

Esmalt teatas väikeste- ja keskmiste ettevõtjate assotsiatsioon, et nad ei tea, millega te tegelete, ja ministri tasandil on nad üksi jäänud. Seejärel teatas elektroonikatööstuse liit, et pärast teie ametisse tulemist on nende valdkonna sektoril halvemini läinud. Kuidas te seda kommenteerite?

See oli absoluutselt vale info. Tegime ka vastulause. Oleme elektroonikatööstuse liiduga kohtunud ja uus kohtumine on ammu novembrisse planeeritud.

Kus see info siis tuli?

Mina ei oska öelda. Kui nad viitasid minule, siis rohelist raamatut ehk elektroonikatööstuse ABCd töötati välja juba eelmise ministri ajal ja see poliitika peaks kehtima aastani 2020. Minul nelja kuuga polekski võimalik olla midagi ära rikkuda, sest strateegiad on väga pikad. Ja kohtunud ma nendega olen.

Pikemat intervjuud ministriga saate lugeda Äripäevast.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077