Autor: Kristjan Pruul • 2. september 2019

Õlitööstuse plaanid kisuvad miljardiklassi

Auveres asuva õlitehase Enefit280 kõrvale võiks 2024. aastaks kerkida teine samasugune.
Foto: Andras Kralla
Õlitööstus loodab hiigelkalli eelrafineerimistehase toel suurendada põlevkivist õli tootmist poole võrra, kuid küsimusi tekitavad nii projekti jätkusuutlikkus, riigi panus investeeringutesse kui ka keskkonnahoid.

Selleks, et praegu süsiniku heitmekvootide hinnatõusu tõttu pihta saanud põlevkivitööstust jalule aidata, oleks ühtekokku vaja 900 miljonit eurot, 650 läheks eelrafineerimistehase alla ja 250 miljoni eest ehitaks riigile kuuluv Eesti Energia veel ühe õlitehase. "See on meeletu raha, nii igale ettevõttele eraldi kui ka riigile," tõdes Eesti Energia juht Hando Sutter ajakirjanikele korraldatud kohtumisel.

Praeguste plaanide järgi on Eesti Energia, Viru Keemia Grupp (VKG) ja Kiviõli Keemiatööstus otsustanud rajada tehase, kus maagaasist toodetava vesiniku abil puhastataks praegune õlitööstuse toodang vesinikust. Tulemuseks oleks 0,1% väävlit sisaldav õli, mida saaks juba iseenesest laevakütuseks müüa.

Loe pikemalt Äripäevast.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077