Autor: Krista Kaaver • 25. juuli 2019

Ehmatava tulemusega Metaprint kompab Aafrika turgu

Metalltaarat tootva Metaprindi omanik ja juht Martti Lemendik tunnistab, et 2018. aasta kulges oodatust raskemalt.
Foto: Liis Treimann, Postimees/Scanpix
Aafrika ja USA poole vaatava Metaprindi omaniku Martti Lemendiku sõnul on aasta väljakutseid täis ja tõenäoliselt kasumlikkust oodata ei ole. "Kui meil nii hästi ei lähe, siis tõenäoliselt peame hambad ristis tegema igapäevast ellujäämisharjutust edasi," sõnab ta.

Ühest küljest prognoosib Lemendik 2019. aastaks mitut arenguvõimalust seoses suurte lepingutega ja hea õnne korral on võimalik metalltaarat tootval ettevõttel intensiivselt kasvada.

Samas üleliigset positiivsust Metaprindi omanik üles ei näita: 2017. aasta kasum, mis ületas 10 miljoni euro piiri, ei ole tema sõnul jätkusuutlik. "Nii eelmisel kui ka sel aastal oleme kannatanud päris tugevalt selle all, et tooraine hinnad on läinud üles ja kuna turud on olnud õrnad, siis ei ole saanud hinnatõusu klientidele edasi kanda." 2017. aasta toetavad faktorid olid omaniku sõnul suuremahulised varud, mis olid väikeste baaskuludega, ning hindade tõstmisega suudeti teenida 10,5 miljoni euro suurune kasum.

Praeguse aasta kahjuks räägib ka Hollandi tehase tootlikkuse aeglane tempo ning juht usub, et kasumlikkust on oodata aastatel 2020 või 2021. "Me oleme mahubisnisis ja need mahud peavad olema väga-väga suured, et asi hakkaks majanduslikult ilusasti kokku kõlama," ütles ta.

Eelmisel aastal nägi Lemendik laienemise võimalusi ka USAs ja Aafrikas. Kuigi huvi pole küll juhi sõnul kadunud, siis tootmisettevõtte jaoks on tegemist pikema protsessiga: "Me ei ole start-up- ega tarkvaraettevõte, kus kogu protsessi juurutamiseks on vaja kolme lauda, kahte sülearvutit ja entusiastlikke inimesi. Ainuüksi tehnoloogia ost võtab teinekord aega poolteist-kaks aastat." Rääkimata hoonete ja taristu arendamisest, selgitas Lemendik töömahu suurust.

Loe pikemalt Äripäevast.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077