Autor: Tööstusuudised.ee • 13. juuni 2019

Tööstusuudised eetris: ootused väliskaubandusministrile on suured

Eesti Masinatööstuse Liidu juht Triin Ploompuu ütleb esmaspäeval, 17. juunil Äripäeva raadio saates "Tööstusuudised eetris", et tööstussektor vaatab väliskaubandusministri Kert Kingo poole suurte ootustega.
Eesti Masinatööstuse Liidu juht Triin Ploompuu ja nõukogu liige Priit Lind
Foto: Tööstusuudised.ee

Esmaspäeval, 17. juunil läheb Äripäeva raadios eetrisse selle hooaja viimane osa saatesarjast "Tööstusuudised eetris". Uus hooaeg stardib juba aga augustis.

Hooaja viimases saates on külas Eesti Masinatööstuse Liidu juht Triin Ploompuu ning liidu nõukogu liige ja BLRT Masinaehitus OÜ juhatuse esimees Priit Lind, kellega tuleb juttu nii masinatööstuse olukorrast kui poliitikast.

"Ministrite kohta olen lugenud pigem meediast," tunnistab Triin Ploompuu, et masinatööstusel pole hetkel uute ministritega kokkupuudet olnud. "Kui võtame IT- ja väliskaubandusministri positsiooni, siis see ei tundu mulle paljutõotav. Sellele positsioonile on meil kindlasti kõrged ootused."

Veel soovitab Ploompuu saates, et valitsus võiks julgemalt kaasata eriala tippspetsialiste. "Igalt poliitikult ei saagi eeldada, et ta teab kõigest väga täpselt. On võimalik kaasata eksperte, kes on valdkondadega kursis ja teavad, mis on seni tehtud ja millised võiksid olla plaanid. Minu sõnum valitsusele on see, et ärge kartke kaasata spetsialiste," märgib liidu juht saates.

Priit Lind märgib aga, et valitsus on õppimisvõimeline. "Kui esialgu tekitas tolmu see, et valitsusse võeti EKRE ja kõik seni väljaöeldu pole kohane ega diplomaatiline, siis täna hakkan ma vaatama, et kui inimesed - pean silmas ekrelasi - on silmitsi valitsusvastutusega, siis nad saavad tegelikkuses aru, millised on need probleemid," sõnab Lind saates. Ta lisab, et asjad on justkui ka positiivsemaks muutunud.

Siiski tunnistab Lind, et siseminister Mart Helme väited, justkui oleks võõrtööjõu sissetoomine eestlastele ohtlik, jäävad talle arusaamatuks. "Siin oli üks hiljutine Mart Helme artikkel, kus ta väidab, et võõrtööjõu sissetoomine on oht Eesti tööjõule ja eestlastele, aga kus see oht on? Kus võtab see võõrtööjõud eestlastelt töökoha ära? Tööpuudus on 4,6%, mis on nii madal, et selless gruppi kuuluvad koduperenaised, kes ei kavatsegi tööle minna, ja ka asotsiaalne element, kellel pole tööharjumust ja kes samuti ei kavatse tööle minna," tuletas ta meelde.

Saadet "Tööstusuudised eetris" saab kuulata 17. juunil kell 13.00 Äripäeva raadios sagedusel 92,4 MHz. Saatejuht on Harro Puusild.

Saadet "Tööstusuudised eetris" toetab Radius Machining.

Kõiki saateid on võimalik järele kuulata Äripäeva uues podcastide keskkonnas.

Toostusuudised.ee toetajad:
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077