Autorid: Eliisa Matsalu, Priit Pokk • 28. mai 2019
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Ossinovski aktsiisidest: kõik mida saab valesti teha, tehakse ära

Läti mõtleb Eesti eeskujul alkoholiaktsiisi langetada, mis tähendab sotside esimehe Jevgeni Ossinovski sõnul, et mõlemad riigid saavad odavama alkoholi, madalama eelarvetulu ja rahva tervise suurema kahju. „Seega kõik, mis saab valesti teha, tehakse ära,“ ütles ta.
Sotside esimehe Jevgeni Ossinovski sõnul pidanuks Eesti Läti alkoholiaktsiisi tõusu ootama.
Foto: Liis Treimann

Eile otsustas valitsus langetada lahja ja kange alkoholi aktsiisi 25%, et vähendada piirikaubandust Eesti ja Läti vahel. Nüüd teatas Läti, et mõtleb minna sama teed.

Sotside esimehe Jevgeni Ossinovski sõnul tähendab see, et kõik, mida sai Eesti valitsus valesti teha, tehaksegi ära. „Tervikuna on üsna selge, kus on selle valitsuse prioriteedid. Teaduse rahastamist võimalikuks ei peetud, sest raha ei leitud. See-eest leiti võimalus langetada viina hinda,“ rääkis Ossinovski.

Läti plaan samuti aktsiise langetada tähendab Ossinovski sõnul, et mõlema riigi tulud langevad ja terviseriskid suurenevad.

Ossinovski sõnul olnuks Eestil targem Läti alkoholihindasid järele oodata. „Kui eelmisel aastal oli selge, et varasemad aktsiisiotsused olid liiga rutakad, vaadati asjad üle. Siis otsustati järgnevad alkoholiaktsiisi tõusud ära jätta ja Lätit järele oodata,“ ütles ta. Ossinovski sõnul oli selline variant ka Lätile aktsepteeritav, kuna sealne alkoholiaktsiis tõusis nii sellel aastal kui ka pidanuks tõusma järgmisel aastal. „Siis oleksid alkoholi hindade erinevus kohati väiksemgi kui enne piirikaubandust,“ ütles Ossinovski.

Tema sõnul on ka alkoholitootjate numbrid näidanud, et Läti piiril on olukord rahunenud. „Aga valitsus tahtis minna populistlikku teed pidi. Samuti on vilja kandnud alkoholitootjate lobitöö,“ ütles Ossinovski.

Loe pikemalt Äripäevast.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077