Autor: Jaanus Vogelberg • 2. mai 2019

Mööblitootja tüürib kriisist välja

Nobe mööblitehas
Foto: Andras Kralla
Tallinna külje all Jüris tegutsev mööblifirma Nobe Interiors on näide sellest, kuidas firma välisomanikelt välja ostmine võib tähendada suure riski võtmist.

2017. aasta märtsini kuulus mööblivabrik Swiss Property Group AG-le, kes oli ühtlasi ka tehase toodangu ainuke ostja. Siis aga otsustasid kohalikud toona Polorex Interior OÜ nime kandnud firma välja osta.

"Sündis Nobe Interiors, mis on kursimuutuse teinud Skandinaaviasse ja oma koduturule, hoides käigus neidsamu tippklassi masinaid ja seadmeid ning palgal sedasama professionaalset meeskonda," seisis aprilli alguses Äripäevas ilmunud sisuturundusloos.

Nobel on aga üleval ajatatud maksuvõlg 175 000 eurot ning esitamata ka tunamullune majandusaasta aruanne. Äripäev päris aru Nobe ühelt omanikult Jürgen Lampilt, kes tunnistas, et pärast väljaostmist ei läinud asjad esialgu sugugi sujuvalt. Nimelt oli Šveitsi omanikfirma varem ühtlasi ka ettevõtte toodangu ainus klient.

2009 - Mööblifirma rajati Polorex Kaubanduse nime all.

2012 - Eritellimusmööbli nõudluse kasvu tõttu rajati väike mööblitootmine Kadaka teele vanadesse laoruumidesse.

2015 - Käive 0,57 miljonit eurot. Ühineti Swiss Property Group AGga ning alustati uue tootmishoone ehitusega.

2016 - Käive 1,6 miljonit. Märtsis koliti seniselt 500 m2 tootmispinnalt 2500 m2-le ning investeeriti tootmisseadmetesse ligi miljon eurot. Palgati 20 uut töötajat. Kahjumit teeniti ligi 300 000 eurot.

2017 - Käibeeesmärgiks seati 5 miljonit, kuid saavutati vaid 2,1 miljonit eurot. Eestlased ostsid firma Šveitsi omanikelt välja.

"Oli raske periood eelmise aasta kevadest sügiseni, kus pidime müüma, müüma, müüma. Nüüd oleme kriisist väljas, aga see oli täiesti ennustatav. Läksime riski peale. Nagu pärast Nõukogude Liidu lagunemist pidid tehased nullist kliendid leidma," tõi Lamp võrdluse.

Müük on tema sõnul nüüd tõusuteel. "Ei julge hurraa karjuda, aga eksistentsiaalseid probleeme ei ole, et hakkama ei saaks. Kui vaadata müüginumbreid, siis tegime üleeelmisel aastal 2,1 miljonit, eelmisel 2,3 miljonit käivet. Üleeelmise lõpus ja eelmise alguses kukkus aga tegelikult müük väga väikeseks," tunnistas Lamp.

Loe täispikka artiklit Äripäevast.

Toostusuudised.ee toetajad:
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077