Autor: Indrek Mäe • 11. aprill 2019
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Eesti majandus rallib karide poole

Eesti majandusel läheb hästi, kuid kiire kasvuspurt toob esile nii riigisisesed kui ka väliskeskkonnast tulenevad ohud, millest esimesed on juba realiseeruma hakanud, rääkis Eesti Panga asepresident Ülo Kaasik täna Pärnu finantskonverentsil.
Ülo Kaasik
Foto: Urmas Kamdron

„Eesti majanduskasv oli eelmisel kolmel aastal üks Euroopa kiiremaid, meil läheb hästi,“ kirjeldas Kaasik hetkeolukorda. Ta tõi esile, et eurodes on Eesti majandus elaniku kohta kasvanud viimase paarikümne aastaga neli korda. „See on päris kiire kasv, me ei taju, kui hästi meil näiteks võrreldes eelmise aastaga läheb.“

Samas hoiatas Kaasik, et viimaste aastate kiire kasvuspurt on ohtlik. „Oleme kasvanud mõnevõrra kiiremini, kui meile on jõukohane,“ tõdes ekspert. „Seetõttu ootame, et kasvutempo on lähitulevikus aeglasem – kui seni oleme näinud 4protsendilist kasvu, siis järgmistel aastatel jääb see pigem 2 protsendi kanti,“ prognoosis Kaasik.

Tööturg kuumeneb

Ühe ohukohana nimetas Kaasik kuumenevat tööturgu. „See on kuumas seisus, kui mitte öelda ülekuumenenud,“ rääkis ta sellest, kuhu kiire kasvutempo juures jõudnud oleme. „Uusi töötajaid küll leitakse, kuid nende hoidmine on ettevõtja jaoks järjest keerulisem,“ nentis Kaasik.

Eesti Panga asepresident tõi välja, et ettevõtjatel tuleb üha rohkem arvestada sellega, et töötajad eelistavad üha väiksemat töökoormust. „Töötundide arv on hakanud vähenema, eelmine aasta toimus selle näitaja puhul 3protsendiline langus,“ kirjeldas Kaasik. Madalama tööisu ning töötundide arvu vähenemise põhjustena näeb Kaasik valitsuse tulumaksureformi, mis ei soosi ületundide tegemist. „See pole enam nii kasulik ja saab kõrgemalt maksustatud,“ nentis ta.

Loe pikemalt Äripäevast.

NB! Eesti Panga asepresident Ülo Kaasik esineb ka 7. mail toimuval konverentsil "Tark Tööstus: Kuidas maailmaga sammu pidada?", kus kõneleb teemal "Milline on maailma majanduse ja tööstuse hetkeseis?". Registreerimine ja programmi leiate SIIT.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077