Autor: Tööstusuudised.ee • 25. märts 2019

Pooled väiketööstused plaanivad protsessid digitaliseerida

Foto: Pixabay
Värske Faktum Ariko uuringu kohaselt kavatsevad pooled väiksematest tööstustest lähimate aastate jooksul investeerida tootmise tõhustamisesse ning minna üle digitaliseeritud ja automatiseeritud protsessidele.

Uuringus osalenud mikroettevõtetest 50 protsendil on kõik protsessid juba digitaliseeritud või plaanis seda teha lähima viie aasta jooksul. Kuni 25 töötajaga tööstuste seas on digitaliseerimiskogemus juba 64 protsendil, teatas EAS.

“Täna valitseb sektoris tuntav tööjõupuudus, mida on hästi näha eriti metallitööstuses. Tööjõudefitsiidist tingitud kõrged palgad söövad ära kasumi ning raha tuleb suunata pigem tööjõukulusse kui arendustegevusse,” selgitas EASi tööstuse digitaliseerimise ja tootearenduse teenusejuht Karina Tomba. “Tulevikus jäävad aga ellu need ettevõtted, kelle tootmine on efektiivne. See tähendab protsesside arendamist ettevõtte siseselt, paindlikkust ja automatiseerimist, vaid nii kasvab lisandväärtus ning suureneb kasumlikkus.”

Alates eelmise aasta oktoobrist on tööstusettevõtetel võimalik EASist taotleda digidiagnostika toetust. Käesoleva aasta teisel poolel lisandub investeerimistoetus, mille abil automatiseerimisprotsesse reaalselt ka läbi viia.

„Uue meetme abil on võimalik katta pool abikõlblikest kuludest kuni 200 000 euro suuruses mahus,” ütles Tomba. “Euroopas tehtud uuringute kohaselt võib investeeringute tasuvusaeg jääda 3-4 aasta juurde. Ettevõtte digitaliseerituse taseme kasvades väheneb tasuvusaeg veelgi.”

Ta lisas, et EASi toega on võimalik ära teha arendused, mida on vaja karminevates konkurentsitingimustes püsimiseks.

Faktum-Ariko uuringu järgi plaanib kaks kolmandik juba digitaliseerimisega alustanud ettevõtetest jätkata arendusega lähimate aastatel jooksul.

Eesti tööstusettevõtete tootmisprotsesside juhtimise digitaliseerimist käsitleva uuringu tellis Ettevõtluse Arendamise Sihtasutus ja viis läbi uuringufirma Rait Faktum-Ariko. Jaanuaris läbiviidud uuringus osales 300 ettevõtet üle kogu Eesti.

Toostusuudised.ee toetajad:
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077