Autor: Väinu Rozental • 20. detsember 2018

30 aastat tippjuhi toolil

"Kui ma koju jään, siis naine paneb mind tööle," põhjendab 73aastane Rein Strauch muigvel sui, miks ta on jätkuvalt ASi Virumaa Metsatööstus tegevjuhi ametis.
ASi Virumaa Metsatööstus tegevjuht ja kaasomanik Rein Strauch mööblivabrikus.
Foto: Väinu Rozental

"Ma siin teen suuga tööd ja kamandan, aga kodus pean muid töid tegema," jätkab Strauch lõmpsivalt. Tõsinedes lisab ta, et tegelikult pole tal vajadust tööl käia. "Ma võiksin passiivne omanik olla nii ea poolest kui ka majanduslikult. Aga ometi sõidan iga tööpäeva hommikul Sondast Rakverre tööle ja õhtul tagasi koju."

Strauch on ilmselt üks eakamaid tegevjuhte Eestis, vähemalt puidu- ja metsatööstuses. Kusjuures enamuse oma töömeheelust ehk 38 aastat on ta töötanud sisuliselt ühes organisatsioonis ja sellest 29 aastat istunud juhitoolil.

Virumaa Metsatööstus hööveldab Venemaalt tarnitud kuuse saematerjali ja toodab kase täispuidust kodumööblit. Äri on läinud nii hästi, et lennutanud ettevõtte korduvalt Gaselli TOPi, viimati 695. kohale ja 2017. aastal 169. kohale.

Hästi on läinud ka sellel aastal. "Oleme igal aastal suurendanud käivet miljoni euro võrra ja nii ka tänavu – käive tuleb 9 miljoni ligi," räägib Strauch. "Järgmisel aastal tahame 10 miljonit täis saada."

Strauchi pisikeses kabinetis Rakvere mööblivabriku kontoripoolel näib aeg justkui seisma jäänud. Valgeks värvitud aknaraamid ja laminaatkapid annavad märku, et siin pole aastakümneid põhjalikku remonti tehtud. Ainsad uued asjad on moodne radiaator ja torud seinal.

Strauch on nimme jätnud oma kabineti korda tegemise kõige viimaseks. Eelmisel aastal lõpetati mööblivabriku ulatuslik renoveerimine, paar aastat varem sai uue näo höövlitsehh Tudus ja otsapidi on remonditud teiste kontoriinimeste kabinette. Strauch viitab intervjuu käigus korduvalt, et kuna järgmisel sügisel täitub 30 aastat direktoritoolil, kaalub ta seejärel juhi kohalt lahkumist. Seega võib juhikabineti vuntsimine jääda juba uue juhi teha.

Virumaa Metsatööstuse omanikud on võrdselt Rein Strauch ja Sergei Petrov. Mehed erastasid 1994. aasta detsembris riigiettevõtte, mille eesotsas nad ise olid – Strauch peadirektorina ja Petrov tema asetäitjana. Praegu kureerib Petrov mööblitootmist ja Strauch tegeleb üldjuhtimisega ning hoiab silma peal puiduvahendusel.

Loe pikemalt Äripäevast.

Toostusuudised.ee toetajad:
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077