4. oktoober 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Võtame EAS Digidiagnostika toetusest maksimumi

Columbus Eesti digitaliseerimisekspert Indrek Sabul
Foto: Stella-Kaisa Kanemägi
Lõpuks on see kauaoodatud päev käes, mil EAS avas Digidiagnostika toetusmeetme tootmisettevõtetele. Tänu riigi toetusele on nüüd võimalik vaid mõne tuhande euro suuruse omaosalusega läbi viia professionaalne tootmiskorralduse analüüs ehk digidiagnostika ning luua oma ettevõttele korralik digitaliseerimise arengukava, kirjutab Indrek Sabul, Columbus Eesti digitaliseerimisekspert.

Viimase kolme aasta jooksul olen läbi viinud kümneid digitaliseerimisega seotud ärianalüüse ning näinud, et ettevõtete huvi digitaliseerimise ja protsesside automatiseerimise vastu on hüppeliselt kasvanud. Eesti on digiriik ja Eesti ettevõtted soovivad olla digitaalselt arenenud. On paradoksaalne, et mida kõrgemal ettevõte oma digitaliseerituse tasemelt on, seda enam soovib ta panustada ka järgmistesse digiprojektidesse. Kes kord on innovatsioonist eduelamuse saanud, see soovib seda veel.

Kliendid dikteerivad strateegia muutust

Automatiseerimine ja digitaliseerimine on paratamatud. Uuring uuringu järel kinnitab, et digitaliseerimine on hetkel ettevõtete peamine strateegiline fookus ning meie aja suurim väljakutse. Klientide käitumise muutused ja uued ärimudelid sunnivad meid uutmoodi lähenema väärtusloomele. Juhtiva konsultatsioonibüroo Capgemini uuringu kohaselt on 86% klientidest nõus rohkem maksma, kui nad saavad vastu senisest parema kliendikogemuse.

Ainult tehnoloogiast ei piisa

Võib kartmatult väita, et digitaliseerimisel saab olla positiivne mõju nii käibele (uued ärimudelid ja täiendav lisandväärtus) kui ka kasumile (kulusäästlikud protsessid). Kuid ei maksa endale luua illusiooni, et ainult uued tehnoloogiad ja programmid koos robotitega kõik iseenesest ära teevad. Vajadus inimeste ja nende tehtava töö järele ei kao kuhugile. Tehnoloogiad ja automaatika on vaid vahendid, millega inimesed töötavad. Küll aga muutub kardinaalselt see, mil viisil tulevikus tööd tehakse ja üldse äri aetakse.

Muutuseid ei tohi võtta kergekäeliselt

Muutused ettevõttes on tõsine asi. Seda ei tehta kergekäeliselt. Sestap tuleb eriti tõsiselt võtta ka seda, kuidas muutusi ette valmistatakse. Digitaliseerimise analüüsi tuleb suhtuda sama tõsiselt nagu uue tehase ehitamisesse või uue ärisuuna käivitamisesse. Oluline on siin koostöö partneriga, kellega koos see teekond ette võetakse. Nii nagu uue tehase puhul toimub koostöö arhitekti ja projekteerijaga, samamoodi toimub ka digitaliseerimise ettevalmistamine - koostöös tootmisele spetsialiseerunud digitaliseerimisekspertidega. Õige partner mitte ainult ei teosta analüüsi ja ei tee ettepanekuid, vaid aitab head ideed ka päriselt ellu viia.

Digidiagnostika saab i-Ettevõtte programmist

Innovaatilise ettevõtte arenguprogramm i-Ettevõte on välja arendatud just selleks, et aidata ambitsioonikatel ettevõtetel ette valmistada ja läbi viia digitaalset innovatsiooni. 2016.a. alustatud pilootprojektidest on välja kasvanud metoodiliselt küps programm. i-Ettevõte sisaldab muuhulgas ka kõiki Digidiagnostika elemente, mistõttu saavad kõik programmiga liituda soovivad tootmisettevõtted taotleda EAS digidiagnostika toetust.

Võtame EAS Digidiagnostika toetusest maksimumi ja loome koos innovatsiooni.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077