Autor: Tööstusuudised.ee • 6. september 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Potisepp: sageli on mulje, et ollakse kõige midagi tootva vastu

Sirje Potisepp
Foto: Tööstusuudised.ee
Praegu jääb sageli mulje, et ollakse kõige midagi tootva vastu, aga alternatiive osatakse vähe välja pakkuda, leiab toiduliidu juht Sirje Potisepp.

President Kersti Kaljulaid ütles nädala algul ERRile, et senine rong, et toome siia raha, mis teeb tehaseid, tuleb seisma panna ja teistpidi pöörata.

29. augustil kirjutas Äripäev, et IT-ettevõtjad on omale ebaõiglaselt hea toetuse välja lobistanud, samal ajal kui ka nemad ägavad juba pikka aega raske tööjõupuuduse all.

Toiduliidu juht Sirje Potisepp tuletab meelde, et praegu sõltub Eesti majandus paljuski just töötleva tööstuse edust, mistõttu peaks seda oluliselt rohkem tähtsustama, eriti just riigijuhtide poolt. “See aitab ettevõtjate käekäigule kaasa ja ettevõtjad tunnevad end ka riigile kasulikena ning on seeläbi rohkem motiveeritud,” ütles Potisepp tööstusuudised.ee-le.

Ta tuletas meelde, et töötlev tööstus on täna Eestis üks olulisimaid SKP-sse panustajaid ning ainuüksi toiduainetööstus (sh joogitööstus) annab ligikaudu 15% Eesti töötleva tööstuse toodangust. “Samuti on tööstused olulised eksportijad ja panustavad sellega riigieelarvesse väga arvestaval määral. Ühtlasi aitavad Eestis toodetud tooted, sh kodumaised toidu- ja joogitooted tõsta nii kodu- kui välismaal Eesti riigi mainet, mis pole sugugi väheoluline ühe väikese riigi jaoks.”

“Lisaks töötab statistikaameti andmetel tervelt veerand hõivatutest just töötlevas tööstuses. See tähendab, et anname tööd väga paljudele Eesti inimestele. Mis saaks neist, kui tööstus siit ära kolida? Disainerfirmad või start-up kogukond neile tööd ju pakkuda ei saa,” hoiatas ta.

Tugevat panust on vaja ka riigilt

"Kui pidada silmas tuleviku suundi – näiteks rahvastiku arvu vähenemine, töötajate puudus nii tööstustes kui teenuste sektoris, ootused jätkuvale palgatõusule, kõrgema lisandväätusega tooted jne –, siis sooviksime kindlasti kõik, et Eestis oleksid kõrgepalgalised töökohad ja selleks tulebki panustada haridusse ning tulevikutehnoloogiatesse. Aga see kõik võtab aega ning nõuab tugevat panust ka riigi poolt – tarku ja suundumusi toetavaid otsuseid haridusvaldkonnas, investeeringute soodustamises, teadlastega koostöösse panustamises jms," jätkas ta. 

Tasapisi uuele tasandile jõudmise vahepeal ei tohiks Potisepa sõnul aga mitte mingil juhul ära unustada neid tuhandeid ettevõtteid ja kümneid tuhandeid inimesi, kes kõik on vajalikud ka riigile. "Praegu jääb sageli mulje, et ollakse kõige midagi tootva vastu, aga alternatiive osatakse vähe välja pakkuda. Kindlasti on valdkondi, mis jäävad rohkem siseriiklikuks – üks nendest on toidutootmine," selgitas ta. "Loomulikult võiksime ka siin tootearenduses teadlastega rohkem koostööd teha, kuid samal ajal pean vajalikuks seista ikka selle eest, et piim jääks piimaks ja liha lihaks ning et leib oleks ka edaspidi laual ehedal kujul, mitte 3D prindituna."

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077