9. juuli 2018

Maa tuleb täita laste või võõrtööjõuga

Pille Room
Foto: Raul Mee
Erinevatest kultuuridest pärit töötajaid tuleb Eesti ettevõtetesse järjest rohkem ja seetõttu on oluline mõista, kuidas nendega käituda, kirjutab Arvato Services Estonia personalijuht Pille Room.

Ühel konverentsil kasutasin sarkastilist väljendit „Maa tuleb täita laste või võõrtööjõuga“ ja ega see inimestele eriti meeldinud ja ega meeldi ilmselt paljudele ka täna. Aga isegi kui homme Munamäe jalamilt miljonites barrelites naftat voolama hakkaks, poleks meil piisavalt tööjõudu, et selle realiseerimisega tegeleda, ja isegi kui kõik sünnitusealised naised oma „kodanikukohust“ täitma hakkaksid ja „toodaksid“ vähemalt 2,1 last, mis on minimaalne taastootev sündimuskordaja, ei oleks meil tuleva aastakümne jaoks lahendusi. Ja kurb tõsiasi on, et eestlased lapsi ei taha ja välismaalaste kvoot selleks aastaks sai täis juba märtsis.

Faktiks aga jääb, et töökäsi pole ja kui poleks välistudengeid, kes aitaksid leevendada suvist tööjõupuudust teenindussektoris, oleks nii mõnigi ettevõte olukorra ees, kus uksed tuleks lihtsalt kinni panna ja koondada ka kõik olemasolevad töökohad. Otsustajate koridorides ja koosolekute ruumides aga valitseb vaikus…

Loe pikemalt Äripäevast

Autor: Pille Room, Arvato Services Estonia personalijuht

Toostusuudised.ee toetajad:
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077