14. mai 2018

Uute laohoonete kuluefektiivsus jätab soovida

Õige valgustus on lao- ja tööstushoonetes oluline.
Autor: Postimees/Scanpix
Uusi laohooneid projekteerides mõeldakse pahatihti liiga vähe sellele, millised saavad olema selle ülalpidamiskulud pikemas perspektiivis, tõdes 24. mail konverentsil "Laoseis 2018" esinev Onninen Eesti elektrivaldkonna müügidirektor Arles Taal Äripäeva raadio hommikuprogrammis.

Kirvereegel on see, et kui paigaldada lao- või tööstushoonesse uus energiatõhus LED-valgustite tehnoloogia, säästab see võrreldes vanade valgustitega umbes 2/3 energiast. Kui neile lisada aga veel ka nutikas juhtimine, saab säästa veel 2/3, nentis Arles Taal Äripäeva raadio hommikuprogrammis. Tema sõnul ei taheta või ei osata just viimasele meil erilist tähelepanu pöörata ja seda nii vanade laohoonete renoveerimisel, kui ka uute ehitamisel.

24. mail 2018 toimub konverents Laoseis 2018, kus kõlavad teemad puudutavaid ka tööstust: 

Millisena näeb tööstus- ja logistikaparkide hetkeseisu arendaja? (Esineb Harju KEK)

Millised reeglid kehtivad Eesti tõstukijuhtidele? (Esineb Instant Eesti)

Mis tegelikult motiveerib tõstukijuhte? (Esineb Tallink Duty Free)

Kuidas ennetada tööõnnetusi ladudes? (Esineb Saku Õlletehas)

Konverents toimub Valdmäe Tööstuspargis, Laagris

Konvernetsi korraldab Logistikauudised.ee

Loe lisa ja registreeri SIIN.

NB! Soodushind kehtib kuni 17. maini. 

„Uute ladude ehitamisel mõeldakse eeskätt sellele, kuidas hoone võimalikult odavalt posti saaks. See, kuidas ehitada nii, et see hoonet oleks hiljem ka võimalikult odav ülal pidada, on juba teisejärguline, sest tulevane rentnik maksab selle pulli niikuinii kõik kinni,“ tõdes Taal, kelle sõnul vajaks iga hoone konkreetset valguslahenduse projekti vastavalt tegelikule kasutusotstarbele.

Kulusäästmise nimel paigaldatakse heal juhul hoonetesse liikumisandurid, et tuled ei põleks kui kedagi kohal pole. Probleemid tekivad sellega siis, kui inimene teeb midagi ühe kohal peal või andurist eemal ja liikumist ei fikseerita. Selleks oleks vaja juba nutikaid kohalolekuandureid ning eraldi valgustite juhtimise ahelat, mis valgustakse rohkem just neid kohti, kus inimesed töötavad. Neid kohti, kus valgust otseselt vaja ei lähe, valgustataks aga vaid minimaalselt. 

„See omakorda on aga seotud juba töö efektiivsusega. Näiteks sage probleem on vähene valgustatus peenkaupade riiulitel, kust inimesed ei leia niisama lihtsalt õigeid kaupu üles,“ tõdes Taal, kelle hinnangul peaksid tulevased rentnikud võimalikult varajases staadiumis hoone ehitamisse sekkuma, et tulemus saaks just täpselt selline, nagu ettevõttel vaja ning aitaks hiljem ka võimalikult väikeste jooksvate kuludega hakkama saada.  „Väga raske on hakata uut hoonet kohe pärast rendilepingule allakirjutamist ümber ehitama.“  

Loe pikemalt Äripäeva teemaveebist Logistikauudised.ee

Autor: Tõnu Tramm, Logistikauudised.ee juht

Jaga lugu
Toostusuudised.ee toetajad:
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077