Autor: Tööstusuudised.ee • 25. aprill 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kattai: tootjaid ootab erakordselt hea aasta

Rasmus Kattai
Foto: Eesti Pank
Käesolev aasta saab igasugusele teenusepakkujale ja tootjale olema erakordselt hea aasta, sest töötajate sissetulekud kasvavad, ütles Eesti Panga majanduspoliitika ja -prognoosi allosakonna juhataja Rasmus Kattai täna toimuval toidutööstuse aastakonverentsil.

Rasmus Kattai rääkis konverentsil peetud ettekandes, et prognoosimine on viimasel ajal muutunud keeruliseks ja seejuures ei saa enam ammu piirduda vaid majandusprotsesside analüüsimisega, sest majandus on viimasel ajal tihedalt põimunud poliitikaga. "Meenutame näiteks USA hiljutisi sanktsioone, mille tulemusel muutus rubla kurss ja mille mõju Venemaa majandusele on suur," tõi Kattai näiteks.

"On tulnud esimesi märke selle kohta, et Euroopa majandus on jõudnud küpsesse seisu ja järgneb kasvu aeglustumine. Selle aasta esimestel kuudel on näha, et ostujuhtide indeks on võtnud suuna allapoole," rääkis Kattai ja lisas, et ka Euroopa vedur Saksamaa on kasvu aeglustamas.

Tootjatele ja teenusepakkujatele on Kattail aga häid uudiseid, sest tänavune aasta tõotab tulla väga hea. "See aasta saab igasugusele teenusepakkujale ja tootjale olema erakordselt hea, sest töötajate sissetulekud kasvavad - palk kasvab, muud tulud kasvavad ja valitsus annab siin juurde ka oma tulumaksureformiga," ütles ta ja lisas, et majapidamiste jooksva sissetuleku kasv on käesoleval aastal 9%, mis on erakordselt suur.

Mis saab aga aastatel 2019-2020? "Järgmised kaks aastat toovad endaga kaasa oluliselt väiksema tulude kasvu. Nii et kui mõelda oma toodete müügile, siis käesolev aasta on kuldaeg," märkis Kattai.

"Kõik see, mida me näeme Eesti majanduses ja mujal toimumas, viitab sellele, et majanduskasv saab üksnes raugeda," jätkas Kattai. "Enamik analüüsimajasid prognoosivad meie peamistele kaubanduspartneritele kasvu aeglustumist."

NB! Jälgi toiduainetööstuse aastakonverentsi otseülekannet SIIN

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077