Autor: Tööstusuudised.ee • 25. jaanuar 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Estonian Celli biogaasi toodang kasvas 3%

Siiri Lahe
Foto: Andras Kralla
2017. aastal suurenes Estonian Celli biogaasi toodang võrreldes eelmise aastaga 3% võrra. Ettevõte tootis 76%-lise metaanisisaldusega biogaasi kokku 7,9 miljonit kuupmeetrit ning on selle näitajaga juba mitmendat aastat Eesti suurim biogaasi tootja.

„Toodetava biogaasi energeetiline väärtus on enam kui 60 GWh aastas ja selle kogusega saaks maagaasi asemel köetud enam kui 3 000 eramaja. Elektritarbimisse teisendatuna tagaks see umbes 25 000 kodumajapidamise elektrivarustuse aastas,“ selgitas Estonian Celli juhatuse liige Siiri Lahe.

Alates 2015. aasta augustist töötab biogaasi tootmiskompleks täisvõimsusega. 2015. aastal ületas biogaasi toodang 5 miljoni m3 piiri ning tootmise maht on igaaastaselt kasvanud vastavalt 7,65 miljonit m3 2016. aastal ja 7,89 miljonit m3 2017. aastal.

Estonian Cell  käivitas 11 miljonit eurot maksma läinud biogaasikompleksi 2014. aastal olles sellega esimene julge mehaanilise puitmassi tööstus Euroopas, kus biogaasitootmine rajati põhitootmise kõrvale. Lisaks innovaatilisele lahendusele püstitati Euroopa suurim ühe-mahutiline biogaasireaktor. „Ehkki biogaasikompleks käivitati 2014. aastal olid lahenduse uudsuse tõttu 2015. aastal tarvilikud mõningased täiendused täisefektide saavutamiseks. See võimaldas tehase töötajatel omandada unikaalse ja väärtusliku know-how,“ lisas Lahe.

Biogaas tekib tehases reoveepuhastuse käigus ning nutika taastuvenergia lahendusega suunatakse see tootmisprotsessi tagasi. „Oleme ainulaadne taastuvenergia tootja Eestis, kuna biogaasi tootmiseks ei ole ettevõte saanud sentigi toetust ei investeeringu rajamisel ega taastuvenergia tootmisprotsessis. Kuna ettevõte tarbib kogu biogaasi puitmassi kuivatusprotsessis maagaasi asemel, siis taastuvenergia toetust biogaasi tootmise eest ei maksta,“ selgitas Lahe.

Estonian Cell investeeris Kundas asuva tehase reovee eelpuhastusse ja anaeroobsesse tehnoloogiasse 11 miljonit eurot, et oluliselt tõsta tehase kuluefektiivsust. „2017. aastal asendati puitmassitehases tervelt 35% maagaasi tarbimisest enda toodetava biogaasiga vähendades seeläbi ka ettevõtte süsiniku jalajälge 35% võrra,“ lausus Lahe. Investeering taastuvenergia lahendusse tõi Estonian Cellile ka Eesti parimate ettevõtete konkursil “Ettevõtluse Auhind 2016” Aasta Uuendaja tunnustuse.

Biogaasi tootmine on võimalik tehase reoveest, kuna puitmassi tootmisel kasutatakse vaid keskkonnasõbralikke kemikaale ja ei kasutata kloori, väävlit ega toksilisi aineid. „Sageli aetakse puitmassi tootmine segamini tselluloositootmisega. Tootmistehnoloogia, mida ettevõte kasutab, on puidu kemi-termo-mehaaniline purustamine, mitte tselluloositootmises kasutatav Kraft-tehnoloogia sulfaatmeetod,“ selgitas ettevõtte keskkonna ja kvaliteedijuht Kersti Lužkov.

Kundas asuv Estonian Celli haavapuitmassitehas alustas tootmist 2006. aastal. Ettevõte toodab kõrgekvaliteedilist kemi-termo-mehaanilist haava puitmassi, mis eksporditakse 100%-liselt erinevatesse Euroopa ja Aasia riikidesse.  

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077