20. detsember 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Riigikogu piirab alkoholireklaami väljanägemist

Õlu.
Foto: Raul Mee
2019. aasta suvest peavad poed võimaluse korral piirama alkoholi väljapanekut saalides nii, et need teistele poeskäijatele liialt silma ei torkaks, samuti seatakse tulevast suvest piirangud alkoholireklaami väljanägemisele.

Riigikogu kolmapäeval vastu võetud seadus jätab siiski puutumata väikekauplused, kus kaupade varjamine oleks võimatu. Algul kavatses sotsiaalministeerium kehtestada nõuded, mille järgi suurema kui 450 ruutmeetrise pinnaga poodides tuleb alkohol eraldada läbipaistmatu seinaga. Kaubandus- ja tööstuskoja ning kaupmeeste liidu ettepanekul asendati see lõppsõnastuses aga nõudega, mille järgi ei tohi alkohoolsed joogid olla märgatavalt nähtavad välja arvatud juhul, kui poe suurust arvestades ei ole ümberehitus mõistlik.

"Seaduse vastuvõtmise ajal on tehtud palju kompromisse, kõik osapooled said komisjonis käia ja oma arvamust väljendada ning neid arvamusi on ka palju arvesse võetud," ütles IRLi parlamendisaadik Aivar Kokk.

Võrreldes esialgselt riigikokku saadetud seaduseelnõuga on seaduse kangust veel mitmes aspektis mitu kraadi alla tembitud. Erandi said Tallink ja Tallinna Lennujaam. Samuti kadus Tallinki ja õlletootjate liidu survel seadusest plaan keelata pakkumised, mille tulemusel oleks kuuspakis või 24 kaupa kohvris müüdava alkoholi ühe purgi hind väiksem kui samas poes ükshaaval müüdava sama marki alkoholi hind.

Alkoholi reklaamis keelatakse edaspidi inimeste või mistahes elusolendite kujutamine, reklaam ei tohi kutsuda üles alkoholi tarbima ning seda ei tohi seostada tähtpäevadega. Alkoholireklaami ei tohi tele- ega raadioprogrammides edastada kella seitsmest hommikul kümneni õhtul.

Esialgse plaani järgi jaanuarist kehtima pidanud piirangud poodidele lükkusid 2019. aasta suveks. Alkoholi esitlus- ja reklaamipiirangute rakendumine lükati edasi tuleva aasta suveks.

Autor: Äripäev.ee

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077