Gaasi tuleviku kohal kõrguvad küsimärgid

Maria Helbling, Margus Kaasik ja Kalle Kilk nõustuvad, et riigi pendeldamine gaasiaktsiisiga on tekitanud parajat peavalu.
Maria Helbling, Margus Kaasik ja Kalle Kilk nõustuvad, et riigi pendeldamine...

Kuigi kodumaine gaasiturg on aastaid olnud langustrendis, ei näi olukord sektori juhtidele siiski lootusetu, selgus 1. detsembril toimunud energia aastakonverentsil.

Ühe teemana puudutati energia aastakonverentsil ka gaasiaktsiisi. 

Palju kisa ja kära tekitanud vangerdused ja ümbervangerdused riikliku aktsiisipoliitikaga teevad ka ettevõtjatele tuska. „Riigi otsused gaasiaktsiise tõsta tunduvad tulevat ja ka minevat päris kiiresti. Heitlikkus ei aita kindlasti sektori arengule kaasa,“ möönis Alexela Energia juhatuse esimees Maria Helbling.

Küll aga leidis ta, et siiski on maagaasi aktsiis veel absoluutnumbrites suhteliselt madal. See info aga ei pruugi jõuda avalikkuseni. „Klient loeb ajalehes pealkirja, mis ütleb, et aktsiis tõuseb järgmised X aastat. See tekitab paratamatult ebakindluse fooni,“ illustreeris Helbling.

Eesti Gaasi juhatuse liige Margus Kaasik tõi välja, et tema arvates on aktsiisi mõju kliimapoliitika ja teiste suuremate tegurite kõrval gaasi tarbimisele seni võrdlemisi väike. „Meie aga kindlasti pooldame sellist energia maksustamispoliitikat nagu riigil oli. Loodame, et varem või hiljem läheb riik mõistlikule rajale tagasi. Kui ta tahab aktsiise tõsta, tehku seda läbipaistvalt ja võrdselt,“ leidis Kaasik.

Eleringi juhatuse liige ja varahaldusjuht Kalle Kilk täiendas eelkõnelejaid tähelepanekuga, et iga otsust langetades peaks riigil olema selge, mida see endaga toob. Ta möönis, et talle on jäänud mulje, nagu poleks otsuste taga olev analüütiline protsess just kõige põhjalikum.

Loe pikemalt Äripäevast

Energia aastakonverents 2017 toimus 1. detsembril ja seda korraldasid Äripäev, Tööstusuudised.ee ja Advokaadibüroo Cobalt. 

 

Osale arutelus

  • Urmo Andressoo, Äripäev

Toetajad

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Tööstusuudiseid sotsiaalmeedias

RSS

Toetajad

Statistika

Valdkonna töökuulutused

KLINKMANN EESTI AS otsib MÜÜGIJUHTI

Klinkmann Eesti AS

26. veebruar 2019

TECH SYSTEMS otsib PROJEKTEERIJA-KONSTRUKTORIT

Tech Systems OÜ

28. veebruar 2019

Teabevara